Partij voor de Dieren


20 Bekende Nederlanders gaan helpen dieren een stem te geven in parlement
05-09-2006

Recordaantal bekende namen op kandidatenlijst Partij voor de Dieren

Amsterdam, 5 september 2006 - De Partij voor de Dieren gaat de verkiezingen in met 20 bekende Nederlanders op de concept-kandidatenlijst. Nog nooit eerder nam een politieke partij deel aan de verkiezingen met zoveel bekende lijstduwers. In 2004 vestigde de PvdD het eerste record met 9 bekende Nederlanders op haar kandidatenlijst voor het Europees Parlement. In dat jaar haalde de partij 3,2% van de stemmen. Dit jaar zal het aantal bekende Nederlanders als lijstduwer ruim verdubbelen tot 20. Van 16 kandidaten kunnen de namen al bekend gemaakt worden, met de laatste 4 kandidaten is de partij nog in gesprek. De complete kandidatenlijst zal op 1 oktober worden voorgelegd aan het congres.

Maarten 't Hart, die in 2004 door de Kiesraad geweigerd werd omdat hij niet over een legitimatiebewijs beschikte, heeft inmiddels wel een legitimatiebewijs en zal opnieuw op de lijst staan, net als prof. Paul Cliteur, Martin Gaus, Mensje van Keulen, Gerti Bierenbroodspot, Rudy Kousbroek, Dirk Boon, Belinda Meuldijk en Jan Wolkers.

Maarten 't Hart

Nieuw op de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren zijn de namen van prof. Bob Smalhout, Kees van Kooten, Georgina Verbaan, Mohammed Benzakour, Karen van Holst Pellekaan, Charlie Dée en Charlotte Mutsaers.

Uit de lijst met namen blijkt andermaal hoezeer de Partij voor de Dieren erin slaagt het oude links/rechtsdenken te doorbreken door het dienen van een belang dat de traditionele politieke tegenstellingen overstijgt. Het beschavingsoffensief dat de Partij voor de Dieren in gang wil zetten is gebaseerd op de groeiende weerzin tegen het leed dat mensen andere levende wezens aandoen. De strijd roept herkenning op aan eerdere emancipatiebewegingen voor de rechten van vrouwen, kinderen, slaven en arbeiders. Vanuit die optiek kreeg de partij inmiddels ook steun van nazaten van het liberale kamerlid Samuel van Houten die een kinderwet indiende in 1874 en Nicolaas G. Pierson, premier in 1897 van het kabinet van de 'sociale rechtvaardigheid'.

Kees van Kooten

prof. Bob Smalhout

Georgina Verbaan