Ingezonden persbericht


Schiphol, 4 september 2006

Bedrijfsopbrengsten tap bedragen ¤ 710 miljoen
Een groei van bijna tien procent

De bedrijfsopbrengsten van TAP over het eerste halfjaar van 2006 bedroegen ¤ 710 miljoen, 17 procent meer dan de ¤ 606 miljoen Euro van vorig jaar. De stijging van de uitgaven voor brandstoffen met 41 procent, die opliepen tot ¤ 167 miljoen tegen ¤ 118 miljoen een jaar geleden, was één van de factoren die de resultaten van TAP over het eerste halfjaar van dit jaar het meest beïnvloedde.

De luchtvaartonderneming wist echter een verdere efficiëntieverbetering door te voeren. Dit blijkt uit de stijging van de opbrengsten met 17 procent; aanzienlijk meer dan destijging van de overige bedrijfskosten met amper acht procent, die onder de 9.8% groei die TAP realiseerde, bleven steken.

De sector Luchttransport zette over het eerste halfjaar een resultaat neer van ¤ 573 miljoen, 17 procent meer dan de ¤ 488 miljoen over de eerste zes maanden van het jaar ervoor. Ook de sector Vracht wist de opbrengsten te verhogen van 33 naar 41 miljoen Euro (+24%).

Ten aanzien van dienstverlening aan derden, realiseerde de sector Onderhoud een opbrengst van om en nabij de ¤ 58 miljoen, 25 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2005.

Totaal meer dan 3.140.295 passagiers
In totaal werden in deze periode 3.140.295 passagiers vervoerd, 3,8 procent meer dan in 2005. De bezettingsgraad bleef echter, ondanks het grotere aanbod - meer vliegtuigen en meer bestemmingen -, met 70,8 procent op hetzelfde niveau. Dankzij de algehele verbetering van de bedrijfsvoering van TAP, houdt de Raad van Bestuur vast aan de doelstelling het jaar 2006 positief af te sluiten.

TAP IN CONTACT MET GRUPO ESPÍRITO SANTO (GES)
TAP en GES zijn met elkaar in contact over de eventuele deelname van TAP in PGA (Portugália Airlines). Het proces bevindt zich momenteel in de beginfase en van formele afspraken tussen beide partijen is nog geen sprake.

TAP in Star Alliance
The Star Alliance network was established in 1997 as the first truly global airline alliance to offer customers worldwide reach and a smooth travel experience. Star Alliance was voted Best Airline Alliance by Skytrax in 2003 and 2005. The members are Air Canada, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, bmi, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, Spanair, SWISS, TAP Portugal, THAI, United, US Airways and VARIG Brazilian Airlines. Air China and Shanghai Airlines will become full members by the end of 2007. Regional member carriers Adria Airways (Slovenia), Blue1 (Finland) and Croatia Airlines enhance the global network. Overall, the Star Alliance network offers more than 15,500 daily flights to 842 destinations in 152 countries.

Meer informatie over TAP Portugal op www.flytap.nl