Gemeente Ede

nummer 174 / Ede, 5 september 2006

Uitbreiding digitale dienstverlening gemeente Ede

Aanvraag en afhandeling vergunningen mogelijk via de computer

Het college van burgemeester en wethouders stelde vandaag een rapportage vast over de pilot omgevingsvergunning. Voor het einde van dit jaar is het mogelijk om een kap- en sloopvergunning digitaal aan te vragen, in behandeling te nemen en af te handelen. Hierdoor verbetert de dienstverlening en voor zowel inwoners, bedrijven als de gemeente. De rapportage beschrijft de stand van zaken van de pilot en de bevindingen tot nu toe.

In juni 2005 sloten Ede en VROM een convenant om een pilot uit te voeren vanwege de komende omgevingsvergunning. Doel van de pilot is te onderzoeken of het mogelijk is om aanvragen voor vergunningen digitaal in te dienen, in behandeling te nemen en af te handelen. De gemeente Ede richt zich met de pilot vooral op de verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Kansen
Uit de pilot is tot nu toe duidelijk geworden dat:
* het mogelijk is om een aanvraagformulier te maken dat bruikbaar is voor de meeste aanvragen voor een vergunning
* dit nieuwe aanvraagformulier ervoor zorgt dat er minder gegevens en documenten ingediend hoeven worden

* het mogelijk is dat de digitale aanvraag automatisch terecht komt in de computersystemen die de gemeente al heeft, zodat deze gegevens snel en makkelijk toegankelijk zijn voor alle medewerkers
* het anders organiseren van het vooroverleg over vergunningen (tussen klant en ambtenaar) leidt tot een verbetering van de dienstverlening en versnelling van de afhandeling.

Kap- en sloopvergunning
Ede heeft zich eerst gericht op de kap-en sloopvergunningen. Deze vergunningen worden relatief vaak verleend. Ook bestaan vanuit de rijksoverheid geen vaste formulieren voor deze vergunningen. De digitale afhandeling van kap- en sloopvergunningen is het begin van meerdere (complexere) vergunningen. De gemeente Ede wil dat klanten in de toekomst ook andere aanvragen voor vergunningen digitaal kunnen indienen.
Ede stuurt het rapport binnenkort aan de minister van VROM.
---