Gemeente Ede

nummer 175 / Ede, 5 september 2006

Platform Edese Kunstenaars gaat exposities organiseren in leegstaand gebouw

Boni-pand krijgt een cultuurfunctie

Het Platform Edese Kunstenaars (PEK) krijgt een subsidie van de gemeente Ede om culturele activiteiten te organiseren in het leegstaande Boni-pand aan het Bunschoterplein in Ede. Het PEK wil in het Boni-pand exposities houden en workshops voor de leden organiseren. Ook kan het pand incidenteel dienen als werkruimte voor kunstenaars.

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag 5 september besloten om het initiatief van PEK met een subsidie van EUR 10.000 te ondersteunen. In de cultuurnota 2006-2009 heeft de gemeente al de keuze gemaakt om de De Bospoort te ontwikkelen tot een wijk met kleinschalige culturele voorzieningen. Letterlijk staat in de nota: De Bospoort krijgt een extra cultureel accent door middel van kleinschalige culturele voorzieningen, zoals een expositiemogelijkheid, een galerie en een gemarkeerde wandelroute door het centrum, de Bospoort en Kernhem. Burgemeester en wethouder zijn van mening dat de plannen van PEK met het Boni-pand op korte termijn een uitstekende bijdrage leveren aan het Edese kunst- en cultuurbeleid.
PEK heeft het pand in bruikleen aangeboden gekregen via de vastgoedbeheerder van de eigenaar Modulus in Rijswijk voor een bedrag van EUR 100 per maand. De eigenaar wil zo voorkomen dat het leegstaande pand gekraakt of vernield wordt. De kunstenaarsvereniging kan waarschijnlijk tot eind 2008 over het pand beschikken. Het PEK gaat ook sponsoren benaderen om een financiële bijdrage te leveren aan dit nieuwe kunstproject in de Bospoort.
---