Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Druivenschaaktoernooi een traditie van formaat

Ruim 130 schakers, senioren en jeugdspelers, zijn het schaakseizoen 2006-2007 begonnen met hun deelname aan het 58e Westlands Druivenschaaktoernooi. Dit jaarlijks terugkerend toernooi werd dit jaar gewonnen door Timon van Dijk, speler van WSC 1, met twee punten uit drie partijen.
De eerste prijs voor teams, een digitale schaakklok, werd gewonnen door het team van de Defensie Telematica Organisatie (DTO), dat gezamenlijk 9½ punt uit hun twaalf gespeelde partijen haalde. Tweede bij de teams werd, na loting, WSC 1, dat 7½ punt haalde, evenals Lierse 2 en Regina Paces.
In totaal speelden 110 senioren mee, waarvan de helft een prijs op de prijzentafel mocht uitzoeken. Ook voor de laatste in elke groep was er een kleine prijs.

Bij de jeugd eindigden Nino Vollebregt en Niels v.d. Beukel met hetzelfde aantal punten in de hoofdgroep. Na een beslissingswedstrijd werd Nino kampioen.
Er deden 23 jeugdspelers mee. Voor de nummers een tot en met drie van elke groep was er een mooie beker. Het team van Lierse 2 ( Luuk v.d. Burg, Gerard Buijs, Arjen Poot en Jason Lamping) werd winnaar van de teamcompetitie, met 25 punten, gevolgd door Velo met 23½ en Schaakmat 2 met 22½ punt. Voor de teamwinnaars was er een mooie medaille.

Het winnende team van DTO

Natuurlijk heeft het toernooi ook dit jaar weer de traditie gevolgd, en werd elke speler op de tweede schaakavond voorzien van een portie heerlijke Westlandse druiven.
De spelers en de organisatie kunnen terugkijken op een perfect verlopen toernooi en gaan zich nu voorbereiden op het 59e Druivenschaaktoernooi, dat in 2007 gehouden zal worden op vrijdag 31 augustus, dinsdag 4 september en vrijdag 7 september. Uitslagen en foto's kunt u zien op www.druivenschaaktoernooi.nl.
---

Dirk Floor wint derde Hans Sandbrink Memorial

In 2002 overleed volkomen onverwacht Hans Sandbrink: bij velen welbekend als toernooiorganisator en speler van Paul Keres I. Een schaker kan je niet beter herdenken dan door een toernooi. Vandaar dat het Utrechtse schaakseizoen sinds drie jaar start met het Hans Sandbrink Memorial: een gezellig rapidtoernooi, waarin deelnemersveld, prijzen, barassortiment en dergelijke des 'Hans' zijn.

Bij zo'n toernooi is het deelnemersveld altijd uiterst gevarieerd: een handvol spelers boven de 2200, maar ook spelers die bijna nooit meer achter het schaakbord te vinden zijn. Een aantal last-minute aanmeldingen zorgden voor een volle bak. Na drie ronden waarin al heel wat favorieten sneuvelden stond in ronde 4 iets bijzonders op het programma: er moest verplicht Svesjnikov (1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 e5 6. Pb5 d6 7. Lg5 a6 8. Pa3 b5) gespeeld worden. Hans was een goed bestrijder van de Svesjnikov en de deelnemers deden hem dat na: wit scoorde zo'n 63%. In ronde 6 iets dergelijks: nu moesten de zwartspelers bewijzen even goed met het Bogo-Indisch (1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 Lb4+ 4. Ld2 De7) overweg te kunnen als Hans. Gezien de gescoorde 40% was dat een stuk lastiger.

Na zes ronden was nog volstrekt onduidelijk wie het toernooi zou winnen. Op kop stonden Albert Janssen, Dirk Floor, Evert van Heel (allen Paul Keres) en Frans Konings (ex-Paul Keres, nu Stukkenjagers). De onderlinge ontmoetingen werden gewonnen door Floor en Konings, waarna eerstgenoemde de toernooiwinnaar bleek te zijn. Heel Utrecht had de stille hoop dat Frans Konings de 'envelop met inhoud' (een jaar gratis PK-lidmaatschap) zou winnen, in een ultieme poging hem weer terug in Paul Keres I te krijgen. De weerstandspunten vielen echter in het voordeel van Dirk Floor uit, die hiermee Xander Wemmers en Eric de Haan opvolgde.

Hans' toernooien, en dan vooral de Zomer Avond Kompetitie, vielen altijd op door bijzondere prijzen. Die traditie houden we graag in ere. Flessen wijn, Martini en natuurlijk Duvel waren er voor bijzondere prestaties, waarvan Bart Karstens de bijzonderste won. Hij had namelijk de openingsrondes georganiseerd, zodat je van hem wel enige kennis mocht verwachten. Bart scoorde echter 5 uit 5 in de 'gewone' en 0 uit 2 in de 'bijzondere' ronden Bijzondere prijzen waren verder boeken die rechtstreeks uit Hans' kast kwamen. De hoofdprijzen waren echter voor de nummers 1, 2 en 3. Jaap v/d Tuuk, achtvoudig PK-kampioen, ontving de CD Encore van Tangarine Dream, terwijl Frans Konings de DVD The Hunger met Catherine Deneuve kreeg. Beide artiesten waren grote favorieten van Hans. Dirk Floor tenslotte kreeg de envelop met inhoud en de eeuwige roem en eer.

De eindstand aan kop: 1-2 Dirk Floor, Frans Konings 6; 3-4 Jaap v/d Tuuk, Lukas Boutens 5½; 5-10 Albert Janssen, Evert van Heel, Paul van Asseldonk, Bart Karstens, Erik Oosterom, Xander Wemmers 5; 11-12 Leo van Houwelingen, Anton Rosmüller 4½.
Jan Jaap Janse

---