Time : 14:07:29
Date : 05 September 2006
Sender Name: HDP

Enquête : Van thuis naar school in 15 minuten

Vanaf 1 september is een beveiligingssysteem (kinderzitje) verplicht voor alle kinderen kleiner dan 135 cm. Een nieuwe maatregel om de veiligheid van de kinderen te garanderen. Het traject van thuis naar school stelt niet alleen problemen op gebied van verkeersveiligheid, maar ook van mobiliteit en files in de omgeving van scholen.

Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar heeft het Kinderbijslagfonds van HDP een enquête gehouden over de mobiliteit van kinderen. Hoe gaan ze naar school? Hoe lang duurt het traject? Vanaf welke leeftijd laten de ouders hen alleen naar school gaan?...

De enquête werd uitgevoerd bij 1.689 gezinnen, ofwel een totaal van 2.924 kinderen, waarvan 4,5% naar de kleuterschool gaat, 51% naar de basisschool en 44% naar de secundaire school*.

Minder dan 5 kilometer en minder dan 15 minuten

63% van de kinderen gaat naar een school die op minder dan 5 km van hen thuis ligt. Van dit percentage legt 37% minder dan 2 km per traject af tot aan de school.

Het is niet verrassend dat hier een verschil te merken is tussen de kinderen uit het kleuter- en het basisonderwijs, waarvan ongeveer 80% naar een school gaat op minder dan 5 km van bij hen thuis, en de kinderen van de secundaire school waar dat percentage tot 44% daalt. Meer dan de helft van de kinderen uit het secundair onderwijs doet dus meer dan 5 km om naar school te gaan.

In bijna 70% van de gevallen duurt het traject van de kinderen niet langer dan 15 minuten. Van de leerlingen uit het secundair onderwijs doet 53% er meer dan 30 minuten over om naar school te gaan, omdat de afstand vaak langer is.

30% van de ouders heeft de school van hun kinderen gekozen in functie van hun werkplaats. Voor de anderen kan die beslissing beïnvloed worden naargelang de nabijheid van de school en/of de keuze voor een bepaalde school.

De wagen voor de kleinsten, het openbaar vervoer voor de groten

Ruim 15% van de kinderen gebruikt meer dan één vervoermiddel om naar school te gaan of wisselt af naargelang de dagen. Van de overige 85% worden de kinderen van het kleuter- en het basisonderwijs meestal met de wagen gebracht. Toch gaat 21% te voet naar de kleuterschool en 16% naar de basisschool.

De meerderheid van de kinderen uit het secundair onderwijs gebruiken het openbaar vervoer (31,2%), gevolgd door de fiets (21,4%). De voornaamste openbare vervoersmaatschappijen hebben reeds een stijging van de schoolabonnementen genoteerd bij de start van dit schooljaar.

Aan de ouders die hun kinderen met de wagen naar school brachten, terwijl het kind met een ander vervoermiddel naar school zou kunnen gaan, vroegen we wat daarvoor de belangrijkste reden was. De meest gegeven antwoorden waren de veiligheid (31,5%), de te jonge leeftijd (22,5%) en het feit dat de school op weg naar het werk van één van de ouders ligt (18,3%).

Verhoudingsgewijs gaan de kinderen die in een stedelijke omgeving wonen drie keer meer te voet naar school. Het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer is zo ongeveer gelijk. De wagen wordt meer gebruikt in een landelijke omgeving (32,6%), maar wordt toch ook vaak gebruikt voor het schoolvervoer in een stedelijke omgeving (25,9%).

Veilig op de weg met de fiets

Volgens de statistieken van de FOD Economie** werden in 2004 2.303 fietsers of passagiers op de fiets van 0 tot 17 jaar het slachtoffer van een verkeersongeval. Zelfs al hebben deze statistieken niet enkel betrekking op het traject van thuis naar school, ze zijn typerend voor het gevaar waaraan men wordt blootgesteld. In de geanalyseerde steekproef van HDP bleek bovendien dat 75% van de kinderen die met de fiets naar school gaan, geen beschermende helm draagt en dat 66% geen fluorescerende vest draagt.

Alleen of met begeleiding naar school?

Wie brengt de kinderen naar school? In iets meer dan een derde van de gevallen (36,6%) is dat de moeder. Een derde van de kinderen gaat alleen en de overige kinderen worden gebracht door de grootouders, de vader... of afwisselend door verschillende personen.

Op de vraag 'Vanaf welke leeftijd kan een kind volgens u alleen naar school gaan?', bleek de minimumleeftijd 12 jaar te zijn. Ouden geven hun kinderen blijkbaar iets meer zelfstandigheid bij overgang naar het secundair onderwijs.

50% van de ouders vermeldt 12 jaar als minimumleeftijd waarop hun kind alleen het openbaar vervoer mag gebruiken.
Om alleen met de fiets te gaan, vindt 23,5% dat dit vanaf 10 jaar kan, en 37% vanaf 12 jaar. Bijna 12% van de ouders zou hun kind alleen te voet naar school laten gaan vanaf 8 jaar, 25% vanaf 10 jaar en 24% vanaf 12 jaar.

In de geanalyseerde steekproef zien we dat 82% van de kinderen die alleen naar school gaan 12 jaar of ouder zijn.

Besluit

Uit de enquête bleek dat de trajecten om naar school te gaan, en vooral de kleuter- en de basisschool, niet lang zijn, maar dat de wagen het meest gekozen vervoermiddel blijft zowel in een stedelijke als een landelijke omgeving. De alternatieven zoals de schoolbus, het carpoolen, het ophalen en brengen per fiets worden niet zo veel gebruikt.

De fiets is wel tamelijk populair bij de leerlingen uit het secundair onderwijs. Nochtans dragen weinig leerlingen de nodige beschermingsmaatregelen. Uit de enquête bleek eveneens dat 12 jaar een bepalende factor is in het feit om alleen naar school te gaan.


* De resterende 0,5% zijn mensen die de leeftijd van hun kinderen niet meegedeeld hebben. Er werd enkel rekening gehouden met de kinderen die naar de kleuterschool, de basis- of de secundaire school gaan.


** Verkeersongevallen op de openbare weg met doden en gewonden, FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie

HDP Diensten voor Ondernemers

Sinds 1997 maakt HDP Kinderbijslagfonds deel uit van de groep HDP Diensten voor Ondernemers.
De HDP-groep heeft 700 medewerkers, verspreid over heel België. De groep biedt aan meer dan 27.000 werkgevers, die samen ongeveer 375.000 werknemers in dienst hebben, diensten aan inzake sociaal secretariaat, personeelsbeleid en -administratie, kinderbijslag, preventie en bescherming op het werk, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, sociale verzekeringen voor zelfstandigen, organisatie van opleidingen en administratieve formaliteiten bij het opstarten en het uitbouwen van hun bedrijf.

Surf naar www.hdp.be voor meer informatie.
Bijlage ook beschikbaar bij dit persbericht op de website www.pressreleases.be

Contact pers
Delphine Motte
Adviseur communicatie
T 02 289 68 07
G 0475 37 32 55
E-mail : delphine.motte@hdp.be