Dienstenbond CNV

Leden stemmen in met Sociaal Kader MAS
05-09-2006

Op 13 juli jongstleden heeft CNV Dienstenbond een principe-akkoord bereikt over het Sociaal Kader voor de Management Assistenten (MAS) bij Albert Heijn. Inmiddels zijn de leden van CNV Dienstenbond geraadpleegd over het bereikte resultaat.

Veel vragen en commentaar is er geweest over het ontbreken van de vrijwilligheid in de overstap naar Teamleider (TL). Leden hebben daar grote moeite mee. Met name die MASsen die ooit een keuze voor MAS gemaakt hebben om juist geen leidinggevende taken te hoeven hebben. Leden vragen dan ook aan Albert Heijn om de persoonlijke omstandigheden in deze context serieus te nemen.

Ook zijn er veel zorgen over de continuïteit van een aantal specifieke werkzaamheden van de MAS; het verantwoordelijkheidsgevoel van de MAS voor de winkel is en blijft groot, ondanks het verdwijnen van de functie. Men vraagt zich af wie nu bepaalde taken gaat doen en wat dat voor de winkel betekent.

Tenslotte, de leden hebben hun zorg uitgesproken over het proces waarmee Albert Heijn vorm geeft aan de nieuwe winkelorganisatie. Men heeft behoefte aan duidelijkheid en transparante informatie over de te nemen stappen en de concrete consequenties voor de direct betrokkenen in het werk. Het organisch groeimodel geeft de leden van CNV Dienstenbond daarin onvoldoende houvast. Meer, beter en tijdige informatie is gewenst.

Ondanks bovenstaande discussies hebben de leden van CNV Dienstenbond, onder voorbehoud van de definitieve teksten, met meerderheid ingestemd met het bereikte principe-akkoord over het Sociaal Kader MAS. Inmiddels is dat ook aan Albert Heijn meegedeeld.

Echter, met het afsluiten van een Sociaal Kader is niet het proces afgesloten, het begint nu juist. De komende maanden worden spannend. In september wil Albert Heijn duidelijkheid geven over de MASsen die ASM of TL worden. Dan worden de persoonlijke consequenties voor u duidelijk.

CNV Dienstenbond heeft haar uiterste best gedaan om goede afspraken te maken, echter, er kunnen altijd zaken anders lopen dan voorzien. Dan is het goed om te weten dat u ook individueel een beroep kan doen op (juridische) ondersteuning. Dat geldt voor leden. Maar voor niet-leden is het niet te laat om lid te worden. Bovendien, de winkelorganisatie is in beweging, een sterke vakbond is daar wel heel prettig bij! Maak uw ongeorganiseerde collega lid!

Voor vragen en/of opmerkingen, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl