Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Kijkshop
05-09-2006

Afgelopen week hebben CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten een principeakkoord bereikt met Kijkshop. Eindelijk is er een nieuw loongebouw (dit was in de CAO-onderhandelingen van 2003 al afgesproken). Door de implementatie van het nieuwe loongebouw gaat bijna iedereen er in salaris op vooruit en door de salarisgarantieregeling zijn medewerkers die er niet op vooruit gaan gegarandeerd van hun oude salaris.

In het kort wil ik een toelichting geven op een aantal punten uit het principeakkoord.

Loongebouw
Met de invoering van het nieuwe loongebouw gaat een groot deel van de medewerkers er direct in salaris op vooruit. Degene die er niet op vooruit gaan zijn door de salarisgarantieregeling verzekerd van hun oude salaris. Het gedeelte van het oude salaris dat hoger is dan het salaris volgens het nieuwe loongebouw, wordt uitbetaald als een persoonlijke toeslag. Deze toeslag wordt niet afgebouwd met toekomstige CAO-verhogingen. Berekening salaris voor mensen die onder salarisgarantieregeling vallen

Bijvoorbeeld

Salaris oude loongebouw 1000,-
Salaris nieuwe loongebouw 800,-
Vanaf 1 september 2006 salaris 800,-+ 200,-persoonlijke toeslag 1000,- De toeslag telt mee voor pensioenopbouw, ziekengeld, WW etc.

Loonsverhoging
Afgesproken is dat alle lonen ( jeugdschalen en vanaf 23 jaar) er in 2006 structureel 1,5% op vooruit gaan. Het nieuwe loongebouw is een van de bijlagen. Ook voor de mensen die onder de salarisgarantieregeling vallen wordt deze loonsverhoging doorgevoerd.

Uitgaande van bovenstaand voorbeeld

Salaris oude loongebouw 1000,-
Salaris nieuwe loongebouw ( 200,- persoonlijke toeslag)+ 800,-= 1000,- Vanaf 1 september 2006 ( 200,-persoonlijke toeslag) + 812,-= 1012,-

In eerste instantie wilde Kijkshop de salarisgarantieregeling herzien c.q. wijzigen. Wij zijn echter van mening dat op een gemaakte afspraak niet kan worden teruggekomen, omdat de afspraak recht doet aan de inzet van de werknemers. Het feit dat het loongebouw niet reeds in de jaren 2003-2004-2005 is aangepast ligt niet aan de werknemers.

Loondoorbetaling bij ziekte (1e en 2e ziektejaar) Zoals te lezen in het principeakkoord zijn afspraken gemaakt over de loondoorbetaling tijdens het 1e en 2e ziektejaar. Hierdoor wordt voldaan aan de eisen die door wetgeving hieraan worden gesteld.

Hoe nu verder?
CNV Dienstenbond is van mening dat het principeakkoord goed is. Het is een akkoord dat recht doet aan de situatie van de werknemers en Kijkshop. Maar als lid heeft u het laatste woord.

Wij vragen u vriendelijk om per e-mail vóór 28 augustus a.s. uw mening te geven.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat graag. U kunt mij bereiken via telefoonnummer 040-2116674 of mailen naar eindhoven@cnvdibo.nl