Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond legt eindbod CAO Mode/Sport ter stemming aan leden voor
05-09-2006

CNV Dienstenbond legt het eindbod voor de CAO Mode- en Sportdetailhandel ter stemming aan de leden voor. Acceptatie van het eindbod betekent een sterke verslechtering van de CAO. Daarom legt CNV Dienstenbond het eindbod met een negatief advies aan u voor.

Half juli heb ik u geïnformeerd over het eindbod dat wij van de Mitex hebben ontvangen over de CAO Mode- en Sportdetailhandel. Wij hebben u toen ook aangegeven dat wij dit eindbod in verband met de vakantietijd in de maand september ter stemming aan de leden zouden gaan voorleggen.

Eindbod Mitex?
De belangrijkste punten in het eindbod van de Mitex, die ik u ook in juli reeds heb gemeld, zijn:

* Alleen een loonsverhoging (2,75% per 1 september 2006 en 2% per 1 augustus 2007) voor de medewerkers die binnen de CAO-schalen betaald worden. Ongeveer 35% tot 40% van de medewerkers wordt echter boven de CAO-schalen betaald. Zij krijgen de loonsverhoging volgens de Mitex niet, maar moeten het doen met een éénmalige uitkering van 1% per 1 september 2006.

* Als er in 2005 of 2006 al loonsverhogingen zijn gegeven door de werkgever moeten deze verrekend worden met bovenstaande percentages.

* De toeslagen voor werken op de avonden en zaterdagmiddag zouden moeten verdwijnen zonder dat daar een algemene compensatie tegenover staat. Daardoor wordt de CAO minder waard. Waar in andere CAOs de toeslagen werden afgeschaft, werd het loon met een paar procent verhoogd, maar dat weigert Mitex. Wel stelt Mitex een beperkte compensatieregeling voor, voor medewerkers die in het afgelopen half jaar op avonden en zaterdagmiddag hebben gewerkt.
* Mitex wil het mogelijk maken dat een gewone werkdag 10 uur wordt in plaats van 9 uur. Verder willen ze overwerk pas gaan betalen vanaf het 11e uur (nu vanaf het 10e uur) of vanaf het 45e uur per week gemiddeld berekend over 4 weken.

* De flexibiliteit in de CAO wil Mitex uitbreiden naar + en 35% ten opzichte van het aantal afgesproken uren (was + en 25%) met een ondergrens van 6 uur (er was geen ondergrens). Dit betekent dat werknemers nog meer onzekerheid hebben over de te werken uren en dat met name kleine contracten (0-12 uur) verplicht kunnen worden relatief veel extra te werken.

* Twee wachtdagen bij ziekte (is nu één wachtdag). Per ziektegeval wil Mitex een extra wachtdag inhouden op salaris, overuren of vakantiedagen.

* Mitex wil geen afspraken maken over de werkgeversbijdrage aan de afgeschafte prepensioenregeling van 1,73% en stopt deze in haar eigen zak.

* Mitex wil met werknemers in arbeidscontract afwijkende afspraken kunnen maken ten opzichte van de CAO;

* 55-plussers zouden volgens Mitex weer verplicht moeten kunnen worden om op avonden te werken en overwerk te verrichten.

U begrijpt waarom CNV Dienstenbond inhoudelijk niet blij is met dit eindbod en u adviseert tegen het eindbod te stemmen. Daarbij moet u zich echter wel realiseren dat, als wij het eindbod verwerpen, er mogelijk geen CAO tot stand komt. Dit betekent dat alle medewerkers die voor 1 januari 2005 in dienst waren onder de oude CAO blijven vallen, maar medewerkers die na 1 januari 2005 in dienst zijn gekomen slechtere arbeidsvoor-waarden kunnen krijgen. U begrijpt dat het een belangrijke keuze is die moet worden gemaakt.

Ledenraadpleging
CNV Dienstenbond is van mening dat er een cruciale beslissing moet worden genomen over de CAO. Daarom hechten wij zeer aan uw mening over het eindbod. Wij vragen u dan ook per e-mail aan te geven of u al dan niet kunt instemmen met het eindbod. Wij vragen u dit te doen voor woensdag 27 september 2006.

Werknemersraadpleging
Gezien het belang van deze beslissing willen we niet alleen de leden raadplegen, maar ook de niet-leden die in de mode- en sportdetailhandel werken. Deze raadpleging zal in de maand september worden gehouden. Onderdeel van de werknemersraadpleging is een enquête. Hierover wordt u begin september nader geïnformeerd en wij zullen u tegen die tijd ook vragen mee te helpen aan de verspreiding van de informatie hierover. U weet er alvast van.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl