Gemeente Middelburg

PERSBERICHT
30 AUGUSTUS 2006

Buurtbemiddelaars klaar gestoomd voor buurtbemiddeling

Op dinsdag 5 september wordt in het stadskantoor de officiële aftrap van buurtbemiddeling gegeven. Aanvang 19.30 uur. Op deze avond zullen elf vrijwilligers uit handen van wethouder Albert de Vries een officieel diploma ontvangen en mogen zij zich buurtbemiddelaar noemen. Vanaf die dag kunnen inwoners van de gemeente Middelburg een gediplomeerde buurtbemiddelaar inschakelen om een vastgelopen conflict weer bespreekbaar te maken.

Een burenruzie kan het woonplezier behoorlijk verstoren. Wat begint met een kleine irritatie over bijvoorbeeld geluidhinder kan in korte tijd enorm uit de hand lopen. Beide partijen kunnen geholpen worden door iemand die de druk van de ketel haalt en de buren weer met elkaar in gesprek brengt. Hier komt dan de buurtbemiddelaar in beeld.

Op dit moment wordt tweederde van de burenruzies in 72 gemeenten al zo opgelost. Het Landelijk Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ondersteunt de buurtbemiddelingsprojecten.

De afgelopen weken hebben vrijwilligers een gratis training gevolgd om gesprekken tussen bewoners met een conflict te kunnen voeren. Paul Tijssen, landelijk coördinator van buurtbemiddelingsprojecten in Nederland heeft het buurbemiddelingsproject in Middelburg opgezet. De buurtbemiddeling gaat in Middelburg voorlopig drie jaar draaien.

Partners in het project buurtbemiddeling zijn de wooncorporatie Woongoed, stichting Welzijn Middelburg, de politie en de gemeente Middelburg. Op deze avond zullen deze partijen het convenant Buurtbemiddeling Middelburg ondertekenen, waarmee ze samen de verantwoordelijkheid nemen om de leefbaarheid in de Middelburgse wijken te vergroten.