Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling


Opbrengsten van sociale investeringen 5 september, 2006
Voorkomen is beter dan genezen, maar de opbrengsten van voorkómen zijn
- zeker op het sociale vlak - moeilijk zichtbaar. Het lijkt al snel alsof sociale investeringen alleen maar geld kosten, terwijl ze in de praktijk zeer rendabel kunnen zijn.

Dit is het centrale thema van de bundel Opbrengsten van sociale investeringen van de RMO. In opdracht van het kabinet verkent de RMO in deze studie of het mogelijk is de opbrengsten van sociale investeringen inzichtelijk te maken, zo overtuigend dat ze een rol kunnen spelen in de maatschappelijke, politieke en bestuurlijke afwegingen over de besteding van publieke middelen.

De bundel verkent in zes zeer uiteenlopende casus de (on)mogelijkheden van het rekenen aan sociale interventies. Hiermee geeft de bundel een goede aanzet om de opbrengsten van sociale investeringen zichtbaar te maken. De casus gaan over de baten van het voorkómen van antisociaal gedrag, over de baten van de preventie van kindermishandeling, over effecten van schaalvergroting in het onderwijs, over de waarde van de sociale werkvoorziening, over stedelijke vernieuwing en over de waarde van een veilige woonomgeving.