Ingezonden persbericht


Speeltuin Alkmaar-Noord aan eigen succes ten onder? Sluiting dreigt voor 't SPAN

Alkmaar-Noord, augustus 2006
Per 1 oktober zal speeltuin 't Span aan de Tirolstraat defintief haar poorten moeten sluiten. Tenminste, als er geen nieuwe bestuursleden komen. Secretaris Silvia Korthouwer en penningmeester Joke Groenewoud stoppen dan als laatste bestuursleden en ondanks naarstig speuren zijn er geen opvolgers voor hen gevonden. Een inloopavond in de speeltuin op 13 september vanaf 20.00 uur wordt hun laatste poging om de speeltuin voor sluiting te behoeden. En dat terwijl het toch eigenlijk zo goed gaat met 't Span.

Een paar jaar geleden was de speeltuin er slecht aan toe. De toestellen waren verouderd of afgekeurd, er waren bijna geen toezichthouders meer en er kwamen ook steeds minder kinderen spelen. In 2003 is de speeltuin ingrijpend gerenoveerd. Nu is 't Span (een afkorting van Speeltuin Alkmaar-Noord) een veilige en uitdagende speelplek met veel natuurlijke materialen. De speeltuin heeft veel gras, houten speeltoestellen waaronder een reusachtig klimkasteel, een grote zandbak voor de kleinsten en een royale zand-waterspeelplaats voor de wat grotere kinderen. Ook kinderen met een handicap kunnen uitstekend terecht in de speeltuin.

Na een intensieve campagne om meer vrijwilligers en vooral meer kinderen naar de speeltuin te halen, constateren Korthouwer en Groenewoud dat 't Span nu heel goed draait. "We zijn financieel goed gezond en we hebben zoveel leden dat we best nóg meer vrijwilligers zouden willen hebben. Vooral de onderhoudsploeg zou wel versterking kunnen gebruiken", zegt Groenewoud. Toch is een gebrek aan dergelijke vrijwilligers niet het grootste probleem. "Er is een gezellige groep mensen die de speeltuin allemaal een warm hart toedragen. Maar ze hebben geen bestuurlijke ambities", vertelt Korthouwer. Er is behoefte aan mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid willen dragen: voor het organiseren van activiteiten, het aannemen van nieuwe vrijwilligers, de administratie, de financiën en met name voor het voorzitterschap.

Een brandbrief aan de leden mocht echter niet baten. De scheidende bestuursleden begrijpen dat niet zo goed. "Wij hebben al twee jaar langer gezeten dan we eigenlijk van plan waren en nu stoppen we toch echt", zegt Groenewoud, die eerder ook voorzitter was. "Onze eigen kinderen worden te groot voor de speeltuin en vragen andere aandacht van ons. Bovendien merken we dat er toch een beetje sleet op komt te zitten. We hebben er zo hard aan getrokken, anderen moeten het stokje nu van ons overnemen", vult Korthouwer aan. "Maar we laten een prachtige situatie achter. Mensen kunnen er zó in stappen."

Om ook aan anderen te laten zien hoe mooi de nu 15-jarige speeltuin er nu bijligt en hoe leuk het kan zijn om er verantwoordelijkheid voor te dragen, is er op woensdag 13 september vanaf 20 uur een inloopavond voor alle belangstellenden. Groenewoud en Korthouwer zullen dan informatie geven over de situatie. Ook mensen die wat verder weg wonen maar wel oren hebben naar een bestuursfunctie in een speeltuin, zijn welkom. "Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen met goede communicatieve vaardigheden en oog voor de behoeften van spelende kinderen. Het is niet noodzakelijk om dicht bij de speeltuin te wonen: enthousiasme en inzet zijn veel belangrijker. Misschien zijn er wel grootouders te vinden die zich via hun kleinkinderen bij het speeltuinwerk betrokken voelen", aldus Korthouwer. Nieuwe bestuursleden kunnen een beroep doen op ondersteuning vanuit het oude bestuur en de ervaren vrijwilligers. Ook zijn er diverse cursussen mogelijk.

"Je doet veel nieuwe ervaringen op, bent weer wat vaker buiten en ontmoet nieuwe mensen. In deze tijd, waarin onze kinderen (en wijzelf) veel te veel uren binnen achter computer en tv doorbrengen, is een goede en uitdagende speeltuin toch zeker een noodzakelijke voorziening in de wijk. Wie gaat ervoor?"

Mensen die niet in de gelegenheid zijn om op deze avond te komen en meer willen weten over 't Span of over de bestuurstaken kunnen ook bellen met Silvia Korthouwer (072-5616255).

SPEELTUIN Tirolstraat 112-A

tel.: 072 - 56 192 56 1827EX Alkmaar

Postadres/secretariaat Silvia Korthouwer-Leurs
tel.: 072 - 561 62 55 M. Zeldenrust- Noordanusstraat 20 1827 MJ Alkmaar

Banknummer 141 226 005
Kamer van Koophandel 41 240 275

Aangesloten bij:

Ook voor rolstoel-spelers !