Provincie Groningen

Onderzoek wonen, welzijn, zorg in landelijk gebied 5 september 2006

In de provincie Groningen zal in 14 gemeenten in het landelijk gebied in kaart worden gebracht wat de vraag en het aanbod zijn voor de combinatie van wonen, welzijn en zorg. Ouderen en mensen met een beperking willen steeds vaker zelfstandig blijven wonen. Dit is alleen mogelijk wanneer er voldoende geschikte woningen met zorg- en welzijnsdiensten in de buurt zijn. Om dit te kunnen realiseren, moet eerst bekend zijn wat er al is, en waar behoefte aan is. GS hebben besloten dit onderzoek te subsidiëren met EUR 50.400,-.

Het onderzoek zal uitgevoerd worden in de gemeenten Appingedam, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Bellingwedde, Menterwolde, Pekela, Reiderland, Scheemda, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde en Winschoten. Het is de bedoeling dat het niet alleen bij onderzoek blijft, maar dat vervolgens noodzakelijke vragen bekend worden, zodat beleid kan worden uitgezet. Daarom wordt de methode Zorgen voor morgen gebruikt die de gemeente Groningen heeft ontwikkeld. Deze methode is een goede basis om concrete afspraken met de verschillende partijen vast te leggen en te bepalen hoe concrete projecten uitgevoerd moeten worden. Er zullen dan prestatieafspraken worden geformuleerd en vastgelegd in convenanten.

De totale kosten van het project bedragen EUR 140.000,-. De provincie neemt hiervan met EUR 50.400,- zo'n 36% voor haar rekening. Daarnaast is bij het ministerie van VWS subsidie aangevraagd, en bekostigen de gemeenten zelf een deel.
Al eerder kende de provincie Groningen subsidie toe aan de uitvoering van eenzelfde onderzoek in de gemeenten in de Regio Groningen-Assen plus de gemeenten Marum en Grootegast.
De uitvoering van het onderzoek ligt bij het Samenwerkingsverband Wonen, Welzijn, Zorg, waarin de 24 Groninger gemeenten zijn verenigd om zich voor te bereiden op de komst van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning op 1 januari 2007.

5 september 2006