NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Eerste bio-methanol fabriek ter wereld in Delfzijl

Het consortium Methanol Chemie Nederland (MCN) gaat binnenkort de eerste bio-methanol fabriek ter wereld in gebruik nemen. Het consortium bestaat uit Econcern, de NOM, OakInvest, Ir. S. Doorn en Ir. P. Hamm. MCN heeft in hoofdlijnen overeenstemming bereikt met Methanor Vof over de overname van hun installaties in Delfzijl. Doordat de onlangs gesloten methanolfabriek nu een duurzame doorstart krijgt, blijft de werkgelegenheid in het Noorden van Nederland behouden.
In de Europese Unie is afgesproken dat in 2010 5,75 % van onze transportbrandstof moet bestaan uit biobrandstoffen. De Nederlandse overheid heeft dit beleid al overgenomen in de vorm van een verplichting. Na 2010 zal de Europese Commissie dit percentage naar verwachting nog aanzienlijk verder verhogen.

Duurzame transportbrandstof
De bio-methanol die in Delfzijl geproduceerd gaat worden, is geschikt om opgewerkt te worden tot loodvervanger in benzine of om direct in benzine te worden bijgemengd.
Ad van Wijk, CEO Econcern: "De bio-methanol wordt geproduceerd volgens een unieke tweede generatie biobrandstoftechnologie, waarvoor de nodige patenten werden aangevraagd. Door het genoemde innovatieve concept, de hoge olie -en gasprijzen en de biobrandstofverplichting, zijn we in staat de bio-methanol al direct te gaan vermarkten. Daarnaast past bio-methanol op de lange termijn binnen de in opkomst zijnde brandstofcelaandrijving van auto's."

Chemische industrie voor Nederland behouden
Methanor Vof verkoos de verkoop van de huidige installatie aan MCN boven de verkoop aan een aantal buitenlandse gegadigden, die de fabriek wilden verplaatsen naar gebieden met goedkoop aardgas. Ir. Paul Hamm, mede-initiator (naast Ir. Sieb Doorn) en interim CEO van MCN: "Door de stijgende aardgasprijzen was de op aardgas gebaseerde methanolproductie niet langer rendabel in vergelijking met de productie van methanol op basis van lage gasprijzen elders in de wereld. Met inzet van biomassa in plaats van aardgas maak je een groen product met een hogere marktwaarde. Hierdoor kunnen we deze belangrijke chemische industrie voor Nederland behouden."

Bio-methanol
Vanaf het moment dat de sluiting van Methanor werd aangekondigd is de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) betrokken geweest bij een mogelijke herbestemming van de bestaande installatie. Met belangrijke inhoudelijke en financiële ondersteuning van de provincie Groningen en in nauw overleg met Methanor zijn er verschillende alternatieven onderzocht. Uiteindelijk bleek de mogelijke productie van bio-methanol op basis van biomassaverwerking het meest kansrijk te zijn. Gezien de schaal van de in Delfzijl te realiseren productie kan de bio-methanol een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van de Europese en Nederlandse doelstelling ten aanzien van bijmenging van biobrandstoffen. Ook de productie van biodiesel wordt hierdoor belangrijk gestimuleerd. De gekozen technologie maakt gebruik van restfracties uit de productiecyclus van biodiesel en het product verstrekt ook het groene karakter van biodiesel, doordat nu bio-methanol beschikbaar komt voor de productie, waar nu gewone methanol uit fossiele bron wordt gebruikt.

Consortium
Na de resultaten van de verkennende studie is met grote voortvarendheid gewerkt aan het oprichten van een consortium dat de plannen zou kunnen verwezenlijken. Daarbij heeft de NOM besloten ook zelf bij te dragen in het benodigde risicokapitaal. Deze besluitvorming is gebaseerd op een drietal overwegingen. Allereerst het behouden van de werkgelegenheid in de chemie in Noord-Nederland; de chemie is immers één van de speerpunten van de noordelijke economie. Vervolgens wil de NOM actief bijdragen aan de ontwikkeling van bio-brandstoffen, vooral wanneer het gaat om een nieuw procédé en een nieuw product. Op de derde plaats profileert Noord-Nederland zich met deze onderneming wederom zeer stellig als de Energy Valley. De productie van bio-methanol is bij uitstek één van de initiatieven die goed past in het Energie Transitie Park dat in Delfzijl wordt ingericht en waarmee ervaring wordt opgedaan met de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen.
Uiteraard betekent deze investering ook een versterking van het gediversifieerde karakter van het chemiepark in Delfzijl, dat een belangrijke zoutgerelateerde en nu in toenemende mate ook (bio)-energie gerelateerd accent heeft.

Bij elkaar genomen voldoende aanleiding voor de NOM, als ontwikkelingsmaatschappij, om risicodragend een minderheidsaandeel te nemen in het nieuwe bedrijf.