Projectorganisatie Maasvlakte 2


Havenbedrijf tevreden met vasthouden tempo besluitvorming Maasvlakte 2

Havenbedrijf Rotterdam N.V.

1 september 2006

Het Havenbedrijf Rotterdam onderschrijft de opstelling van de ministers Peijs en Dekker in de Kamerbrief van 5 september over het Project Mainportontwikkeling Rotterdam: er is alle reden voor de Tweede Kamer dit najaar groen licht te geven voor aanleg van Maasvlakte 2. De nieuwe Planologische Kernbeslissing (PKB) kan de toets der kritiek doorstaan, er ligt een afgewogen pakket maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, en er is een eerste huurcontract gesloten met een bedrijf dat zich op Maasvlakte 2 gaat vestigen.

President-directeur Hans Smits: "Willen we onze internationale concurrentiepositie vasthouden dan moeten in 2013 de eerste schepen op Maasvlakte 2 kunnen afmeren. Tot die tijd kan de bestaande haven de groei opvangen. Om 2013 te halen is het zaak in 2008 te starten met de aanleg. De komende twee jaar zijn nodig om alle wettelijke procedures te doorlopen en de aannemer zijn voorbereidingen te laten treffen."

Het Havenbedrijf wijst ook op het brede maatschappelijke draagvlak dat er voor het Project Mainportontwikkeling Rotterdam is. "Het project is goed voor economie en werkgelegenheid, maar biedt ook kansen voor verbetering van leefbaarheid en milieu. Zodra Maasvlakte 2 wordt aangelegd komt er ook 750 ha nieuwe natuur rond Rotterdam. Bovendien gaat de luchtkwaliteit erop vooruit door het afgewogen pakket maatregelen dat we zijn overeengekomen, niet alleen in Rotterdam maar ook in het achterland. Het Project Mainportontwikkeling Rotterdam biedt de kans een trendbreuk te creëren: versterking van de economie gaat hier gelijk op met verbetering van milieu en leefbaarheid", aldus Hans Smits.

Vaststelling van de PKB door de Tweede Kamer moet gebeuren voordat Havenbedrijf, gemeente, provincie en Rijk de volgende stappen kunnen zetten. Het gaat dan om de concessie voor aanleg van de landaanwinning, procedures in het kader van de natuurcompensatie, het maken en aanpassen van bestemmingsplannen, vergunningen voor zandwinning etc. Momenteel legt het Havenbedrijf de laatste hand aan de twee MER-en voor aanleg en bestemming van Maasvlakte 2. Die zijn rond de jaarwisseling gereed en vormen samen met de PKB de basisdocumenten voor de vergunningprocedures. Die starten begin 2007 en nemen zo'n anderhalf jaar in beslag.

Lees de brief aan de Kamer d.d. 5 september 2006