AutoRai

Audi voortijdig kampioen in American Le Mans Series

(9/5/2006)
Slechts enkele uren nadat Audi-fabriekscoureur Tom Kristensen de DTM-race op Circuit Park Zandvoort had gewonnen en ook Martin Tomczyk zich voor Audi op het podium reed, was er opnieuw een sportief succes te vieren voor het Duitse merk. Op het circuit van Mosport in Canada wonnen de Schot Allan McNish en de Italiaan Dindo Capello de achtste race van de American Le Mans Series (ALMS).
Dankzij hun vijfde zege van het jaar stelden ze, met nog twee races te gaan, de kampioenstitel in de Amerikaanse sportwagenserie veilig.

Met de overwinning op Mosport is de Audi R10 TDI, die in maart in Sebring zijn debuut beleefde en in juni de 24 Uur van Le Mans won, nog steeds ongeslagen. Bovendien is het de eerste sportwagen met een dieselmotor die een belangrijk kampioenschap wint. Voor Audi is het na de successen met de nu al legendarische R8 de zevende kampioenstitel in de prototype-klasse van de ALMS. Allan McNish won in 2000 al een keer de titel, voor Dindo Capello is dit kampioenschap zijn eerste in de ALMS.

Nadat de kwalificatietraining in Mosport op zaterdag vanwege overvloedige regenval moest worden afgelast, bleef het gedurende de twee uur en 45 minuten lange race op zondag droog. Dindo Capello startte vanaf de eerste rij naast Butch Leitzinger (Lola-AER) en vocht op het 4,106 kilometer lange circuit een spannend duel met de Amerikaan uit. Na 73 minuten gaf Capello als leider in de wedstrijd het stuurwiel over aan zijn teamgenoot Allan McNish. Na enkele positiewisselingen aan de kop van het veld reed McNish na 133 ronden met een voorsprong van 2,79 seconden als winnaar over de eindstreep. Frank Biela en Emanuele Pirro startten met de tweede Audi R10 TDI vanaf de derde startrij en werden als vierde geklasseerd.

Dr. Wolfgang Ullrich, directeur van Audi Sport, verklaarde: âMet het voortijdig binnenhalen van de titel in de ALMS is Audi er opnieuw in geslaagd om op het circuit zijn âVoorsprong door techniekâ te demonstreren. Een nieuwe technologie introduceren in een raceklasse en dan meteen de titel te winnen is een prima prestatie. Het laat ook zien, hoe snel het team met de dieselmotor vertrouwd geraakt is. Compliment aan het team van Audi Sport North America en natuurlijk aan Dindo Capello en Allan McNish, die de titel verdiend gewonnen hebben!â