Gemeente Sluis

bewonderen bij ondernemers in centrum Sluis

PERSBERICHT - 1 september 2006

160 Schilderijen te bewonderen bij ondernemers in centrum Sluis

Van zaterdag 2 t/m vrijdag 15 september hangen 160 schilderijen op zichtbare plaatsen in winkels, horecagelegenheden, de Rabobank, Fortisbank en de RK-kerk in het centrum van Sluis. De schilderijen, klein en groot, gemaakt door jong en oud, door professionals en hobbyisten, doen mee met de schilderswedstrijd van de Stadsraad Sluis in het kader van het 400-jarig bestaan van de legende van Jantje van Sluis. Het winkelend publiek kan de werken bewonderen en een stem uitbrengen op het mooiste werk. Het werk met de meeste stemmen krijgt de Publieksprijs van 500 euro.

Bij de deelnemende ondernemers is een catalogus met alle werken in kleur, de locaties waar ze te zien zijn en een stembiljet te verkrijgen. Inleveren van het stembiljet kan bij iedere willekeurige ondernemer.

Expositie in De Keure
Vanaf 19 tot en met 30 september worden de werken geëxposeerd in multifunctioneel centrum De Keure. Daar zal ook een deskundige jury, bestaande uit Patrick Allegaert (directeur museum Dr. Guislain in Gent), Jan de Brabander (gerenommeerd Belgisch kunstenaar), Nico de Guchtenaere (docent aan de Academie voor Schone Kunsten, Eeklo) en Hans van Raamsdonk (nauw betrokken bij het Stedelijk Museum Amsterdam en de invulling van de BKR-regeling), ze beoordelen.

Prijsuitreiking en veiling
Op zaterdag 30 september maakt burgemeester Sala in de sporthal van De Keure de winnaars bekend. Hij heeft de eer om de grote prijs van de gemeente Sluis ( 1.000), de prijs van de StadsRaad Sluis ( 500), de Publieksprijs ( 500) en een viertal eervolle vermeldingen samen met Jantje van Sluis uit te reiken. Na de prijsuitreiking worden de werken geveild. De opbrengst gaat naar de restauratie van het Sint Janskerkhof in Sluis.

Doelen
Naast het steunen van de Stichting Werkgroep Sint Janskerkhof heeft de Stadsraad met de wedstrijd nog twee doelen: aankomende kunstenaars een podium bieden waarbij ze hun werk aan een groot publiek kunnen tonen en Sluis cultureel nog beter op de kaart zetten.