Gemeente Roermond

College B&W presenteert 'technische' begroting

Met het oog op de mogelijke herindeling en de daarmee gepaard gaande gemeenteraads-verkiezingen op 22 november a.s. presenteerde wethouder Schreurs van Financiën vandaag namens het college van Roermond een zogenaamde technische begroting. Hij gaf aan verheugd te zijn een begroting te kunnen aanbieden die meerjarig sluitend is en bovendien nog ruimte biedt voor nieuw beleid of beleidsintensiveringen. Het college adviseert de raad evenals vorig jaar hierbij terughoudend te werk te gaan teneinde de financiële positie van de stad gezond te houden.

Wethouder Schreurs: "Evenals dit jaar is de meerjarenbegroting 2007-2010 structureel sluitend. De begroting 2007 laat een overschot zien van een kleine anderhalf miljoen euro. Afgezet tegenover het totale begrote exploitatiesaldo van de gemeente Roermond (130 miljoen euro) is het financieringsoverschot over 2007 1,1 %. In de komende periode zal met onverminderde inzet worden gewerkt aan het behouden van de bereikte resultaten en het benutten van de verdere verbetermogelijkheden. Op 12 september a.s. zal de Eerste kamer naar verwachting een besluit nemen over de herindeling waarna de status van de nu aangeboden programma-begroting duidelijk wordt".

De weg naar de huidige begroting was een lastige voor het huidige college. In 2002 startte het toen nieuwe college met een begroting, die meerjarig een negatief beeld vertoonde en waarbij ook nog rekening moest worden gehouden met een aantal risico's. Vervolgens is het project Bruggenbouwer gestart met als doel orde op zaken te stellen. De inspanningen in het kader van dat project hebben resultaat gehad. Zo is het inzicht in de financiële positie sterk verbeterd door onder meer de invoering van het financieel statuut en de jaarlijkse herijking daarvan. Daarnaast heeft de raad dit jaar voor het eerst de financiële kadernota ontvangen, waarin het financieel meerjarenperspectief naar de stand van zaken op dat moment is gepresenteerd.

Publicatiedatum: 05.09.2006 Bijgewerkt: 05.09.2006