Gemeente Coevorden

Meer ruimte voor paardenhouderijen in Zweeloo

Twee paardenhouderijen aan de Schapendijk in Zweeloo kunnen rekenen op de medewerking van de gemeente Coevorden voor respectievelijk het oprichten en het uitbreiden van een stoeterij. Aan de Schapendijk 6 wordt een nieuwe stoeterij opgericht voor het fokken, opfokken en africhten van sportpaarden. De bestaande manege aan Schapendijk 10 heeft het verzoek ingediend om extra paardenstallen te mogen bouwen voor 26 paarden. Door middel van een bestemmingsplanwijziging wil de gemeente Coevorden hiervoor toestemming verlenen.

Vanaf het begin van de jaren negentig zijn de activiteiten in de paardenhouderij in de gemeente Coevorden groeiende. Veel bedrijven zijn gestart, agrariërs hebben in de paardenhouderij een interessante (neven)activiteit gevonden en er vindt specialisatie plaats. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat deze activiteiten een positieve bijdrage kunnen leveren aan het plattelandsbeleid, mits in goede (ruimtelijke) banen geleid.

Landschappelijke inpassing

Voor een goede landschappelijke inpassing van de paardensector is het van belang dat in bestemmingsplannen voldoende waarborg aanwezig is voor belangen van derden. Daarnaast moet duidelijk zijn waar mogelijkheden zijn voor paardenhouderijen/stoeterijen. Zo is in de bestemmingsplannen van de gemeente Coevorden aangegeven waar paardenhouderijen/stoeterijen zich wel en waar ze zich niet kunnen vestigen middels een wijzigingsprocedure ex artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Grondgebonden agrarische activiteit

Beide ondernemers aan de Schapendijk willen zich gaan toeleggen op het fokken, opfokken en aftrainen van eigen paarden. Dit wordt gezien als een grondgebonden agrarisch activiteit. Het bestemmingsplan ter plaatse biedt hier een mogelijkheid toe om medewerking te kunnen verlenen aan deze plannen via een wijziging op basis van artikel 11 van de Ruimtelijke Ordening.

Via deze procedure is het de bedoeling dat beide ondernemers een agrarisch bouwvlak verkrijgen, waarbinnen ze de benodigde stallen kunnen bouwen en zo een positieve bijdrage leveren aan de levendigheid van het platteland.