Vereniging van Effectenbezitters


Geen gevolgen Amerikaanse schikking voor VEB-actie tegen KPNQwest

In diverse Nederlandse dagbladen is heden een kennisgeving verschenen van de rechtbank van New York die voormalige beleggers in effecten KPNQwest N.V. informeert over een schikking die aldaar onlangs is bereikt in een "class action" tussen een groep beleggers enerzijds en bestuurders en commissarissen van KPNQwest en de grootaandeelhouders KPN en Qwest anderzijds. Het betreft hier een schikking voor een totaalbedrag van slechts circa 15 miljoen US dollar.

KPNQwest, een joint venture van KPN en het Amerikaanse Qwest, dat een glasvezelnetwerk exploiteerde, failleerde onverwacht op 31 mei 2002 waarbij circa 3 miljard euro aan aandeelhouderswaarde verdampte. Dit terwijl KPNQwest kort voor het faillissement het beleggend publiek nog meedeelde dat zij volledig gefinancierd was voor al haar kapitaalbehoeften.

De VEB heeft medio augustus 2005 een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam om een onderzoek te gelasten naar het gevoerde beleid en in het bijzonder de oorzaken die hebben geleid tot het faillissement van KPNQwest. Op 22 en 23 juni jl. is dit verzoek door de Ondernemingskamer behandeld. De VEB is van mening dat sprake is geweest van mismanagement bij KPNQwest door de bestuurder, de commissarissen en de grootaandeelhouders KPN en Qwest. Zij verwacht dan ook dat de Ondernemingskamer het enquêteverzoek zal toewijzen, zodat de feiten van het faillissement van KPNQwest op tafel komen. Aansluitend zal de VEB bezien welke schadevergoedingsactie zij tegen de genoemde partijen zal starten.

De VEB vindt de getroffen schikking van 15 miljoen dollar niet in verhouding staan tot de werkelijk geleden schade. Het bedrag dient te worden verdeeld over gedupeerde aandeelhouders en verkopers van putopties. Na aftrek van kosten zou de vergoeding dan circa 20 dollarcent per aandeel kunnen bedragen. Voorts is de schikking tot stand gekomen op basis van onderhandelingen zonder dat werkelijk onderzoek is gedaan naar de rol van de diverse betrokkenen in de teloorgang van KPNQwest. Niet alleen de rol van de bestuurder, commissarissen en grootaandeelhouders KPN en Qwest is van belang, maar ook de rol van de accountant van KPNQwest. De VEB is voornemens bezwaar te maken tegen de schikking. Dat dient uiterlijk 28 december te geschieden.

Vereniging van Effectenbezitters