Stankoverlast in regio

Koolstofwolk vermoedelijk uit tank van schip

Hollands Midden, 05-09-2006 o Dinsdagmiddag is om circa 12.15 uur een wolk van koolwaterstof ontsnapt boven de Noordzee die last veroorzaakt heeft in een aantal gemeentes in de Bollenstreek. De wolk is vermoedelijk afkomstig van een schip dat voor de kust bij Katwijk de tank zou hebben ontlucht. Na verloop van tijd dreef de wolk in de richting van Amsterdam en verder in de richting Flevoland. In totaal zijn er ruim 90 meldingen binnengekomen bij de hulpdiensten uit de gemeentes Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Lisse en Hillegom.

Metingen van de brandweer wezen uit dat er een verhoogde concentratie van koolwaterstoffen in de lucht zat. Mensen kunnen hiervan kortdurende klachten ondervinden, zoals geïrriteerde ogen en luchtwegen en eventueel misselijkheid. Deze klachten zijn in principe van voorbijgaande aard, met het overdrijven van de wolk verdwijnen ook de klachten. Mochten de klachten van langere duur zijn, dan kunnen mensen zich richten tot hun huisarts.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is verzocht een onderzoek in te stellen of de wolk afkomstig is van een schip voor de kust en of het luchten volgens de geldende regels is gebeurd. Er zijn de afgelopen periode soortgelijke meldingen binnengekomen, maar niet van deze omvang.

--- einde bericht ---