Gemeente Almelo

Rubriek Vroeger en Nu: twee inventarissen toegevoegd

schutterij archief.jpg

Recentelijk zijn er twee nieuwe inventarissen toegevoegd aan de rubriek "Vroeger en nu" op deze website: Inventaris Nut 1855-1887 en Inventaris Schutterij 1868-1906. Met behulp van deze inventarissen kunnen belangstellenden de archiefstukken raadplegen en de sfeer van Almelo in vroegere tijden op te snuiven.

Inventaris Nut (Vereeniging tot Nut der Armen) 1855-1887

Deze Vereeniging hield zich bezig met het verstrekken van voedsel aan de armen. De ondersteuning werd gefinancierd door collecten te houden. Met de opbrengst werd voedsel voor de armen gekocht. De Almelose armen kregen nooit geld uitgekeerd om zelf iets te kopen. Kennelijk was het bestuur ven de Vereeniging tot Nut der Armen bang dat er voor het geld drank in plaats van voedsel gekocht zou worden!

Inventaris Schutterij 1868-1906

De Almelose schutterij bestond al vanaf 1815. Het was de taak van de schutterij om de bevolking te beschermen tegen gevaren van buitenaf en voor het bewaren van de interne rust. Zo werd de Almelose schutterij ingezet in het zuiden van ons land tijdens de afscheiding van België in de jaren 1830-1834. In Almelo zelf werd de schutterij in de jaren 1869, 1872 en 1873 ingezet om de interne rust gedurende de werkstakingen te bewaren. De stakers gooiden toen onder andere de ruiten van de textielfabrieken in.

In 1888 brak er in Almelo weer een grote werkstaking uit. Toen werd besloten om de schutterij niet in te zetten. Veel schutters sympathiseerden met de stakers of behoorden zelf tot de stakers. Het inzetten van de schutterij zou wel eens tot een kleine burgeroorlog hebben kunnen leiden!

Alle mannelijke inwoners tussen hun 25e en 35e levensjaar waren gedurende 5 jaar dienstplichtig. Het was wel mogelijk om deze dienstplicht af te kopen. Iedereen die het zich kon veroorloven deed dat ook. Hieruit blijkt dat de schutterij nooit populair geweest is. De Schutterij werd uiteindelijk in 1907 opgeheven.

Klik hier om de inventarissen te bekijken.