Ministerie van Defensie

05-09-2006 16:12

AANVAL OP VOORUITGESCHOVEN BASIS MARTELLO

In de provincie Kandahar is maandagavond de tijdelijk door Nederlandse militairen bezette basis Martello aangevallen. Bij de aanval, die een halfuur duurde, zijn geen Nederlanders gewond geraakt. Evenmin is er sprake van enige schade van betekenis.

Om 18.45 uur lokale tijd werd de basis vanuit meerdereposities bestookt met klein kaliber wapens, Rocket Propelled Grenades (RPG's) en mortieren. Naar schatting waren bij de actie circa honderd aanvallers betrokken. Het vuur is beantwoord en aan vijandelijke zijde zouden meerdere doden te betreuren zijn.

Bij de verdediging van de basis zijn ook Nederlandse Apache helikopters ingezet. Zij hebben hun boordkanon gebruikt om een opslagplaats van de aanvallers te vernietigen.

Vanochtend is het kamp opnieuw kortstondig aangevallen. Dit was echter een veel kleinschaliger actie, waarbij alleen klein kaliber wapens en enkele RPG-granaten zijn gebruikt. Ook nu vielen er onder de Nederlanders geen slachtoffers en is ook geen schade berokkend. Of de vijand verliezen heeft geleden, kon niet worden vastgesteld.

Inmiddels is het in de omgeving van het kamp weer rustig.