VVD


5-9-2006

Europees Parlement pleit voor afschaffing BPM

Het Europees Parlement pleit voor geleidelijke afschaffing van de registratiebelasting op auto's, in Nederland beter bekend als de BPM. In een zojuist aangenomen rapport wordt geopperd de BPM (Belasting van Personenauto´s en Motorrijwielen) uit te faseren en te vervangen door een aan brandstofverbruik en CO2-uitstoot gerelateerde belasting. VVD reageert verheugd en hoopt dat de Ministers van Financiën de aanbevelingen van het Parlement overnemen.

Vanuit de Interne Markt commissie hamert VVD-europarlementslid Toine Manders al jaren op afschaffing van de BPM. De soms enorme verschillen in registratiebelastingen tussen de lidstaten vormen een obstakel binnen de interne markt voor auto's. Manders: "Van één Europa is hier nog geen sprake, onbegrijpelijk voor de burger en bovendien oneerlijk, omdat consumenten hierdoor niet kunnen profiteren van lagere prijzen."

Ook VVD-eurofractievoorzitter Jules Maaten is tevreden: "Nadat het Europees Hof de BPM al eerder van verschillende kanten onder vuur heeft genomen, ben ik blij dat het Europees Parlement samen met de Commissie de lidstaten aanspoort om werk te maken van de afschaffing van de registratiebelasting."

"De lidstaten krijgen nu de kans het gebruik van de auto te belasten in plaats van het bezit. Dit is een erg liberaal uitgangspunt dat ook terug te vinden is in het VVD-verkiezingsprogramma.", aldus Manders.