Gemeente Den Haag

Aan het Helena van Doeverenplantsoen komt een nieuw opleidingscentrum dat zich inzet om de talenten van jonge mensen te ontdekken en te ontwikkelen. Bij dit Talentencentrum kunnen jongeren en volwassenen in achterstandssituaties er met een aangepast opleidingstraject de MAVO, HAVO of VWO volgen. Het gebouw aan het Helena van Doeverenplantsoen wordt ervoor verbouwd en ook het plantsoen ondergaat een metamorfose. Hiervoor heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag de Europese subsidies toegekend.

Wethouder Henk Kool (sociale zaken, werkgelegenheid en economie): Dit College maakt zich sterk om kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten. Het Talentencentrum gaat daar zeker aan bijdragen. Wethouder Sander Dekker (onderwijs, jeugd, sport): Jongeren en volwassenen uit Transvaal en Schilderswijk krijgen een opleiding op maat aangeboden. De kans dat ze hun opleidingstraject met succes afmaken neemt daardoor toe.
In het gebouw zit nu nog het VMBO, het Varias College van de Johan de Witt Scholengroep. Maar door de komst van het nieuwe opleidingscentrum gaat het VMBO naar een nieuw gebouw aan de Zusterstraat. Het Talentencentrum richt zich op leerlingen uit economisch zwakke wijken die nu achter lopen in hun opleiding maar wel talent hebben om een MAVO-, HAVO- of VWO-opleiding met succes te volgen. Daarvoor krijgen zij extra begeleiding en onderwijs dat rekening houdt met hun talenten. Daarnaast wordt samengewerkt met de Universiteit Leiden (speciaal de Vakgroep Onderwijsstudies) dat concreet vorm krijgt in een expertisecentrum. De faciliteiten van dit expertisecentrum worden ook toegankelijk voor externe partners in de directe omgeving, maar ook ver daarbuiten.
De belangrijkste partners in het project zijn de Johan de Witt Scholengroep en de Universiteit Leiden. Bovendien vindt ook overleg plaats met de Mondriaan Onderwijsgroep over samenwerking.

De buitenkant van het gebouw en de inrichting van de lokalen ondergaan een grootschalige verbouwing en opknapbeurt. Het Talentencentrum vraagt om een tweede ingang aan het plantsoen. De herinrichting van het Helena van Doeverenplantsoen moet er toe leiden dat het een campusachtige uitstraling krijgt die de school meer verbindt met de wijk. Zo komt er voor studenten ook een plek waar ze kunnen zitten en studeren.
De kosten van de verbouwing bedragen bijna 600.000,- waarvan 275.000,- door Europese subsidie wordt bekostigd. De herinrichting van het plantsoen kost ruim 1,1 miljoen waarvan bijna 470.000,- uit Europese subsidies wordt vergoed. De subsidies komen uit het Europese subsidieprogramma D2, een programma om de economie in grote steden te stimuleren.
In 2007 wordt gestart met de werkzaamheden. Na de verhuizing van het VMBO naar de Zusterstraat gaat het Talentencentrum naar verwachting in 2008 open. Het plantsoen moet al in juni 2007 klaar zijn.