Gemeente Den Haag

Vandaag hebben burgemeester Deetman en de directeuren van drie grote Haagse woningcorporaties (Vestia, Staedion en Haagwonen) het convenant 'Inzage in de Kernregistratie Natuurlijke Personen Den Haag door woningcorporaties' getekend. Hierdoor krijgen de corporaties recht op inzage in de Kernregistratie Natuurlijke Personen, een afgeleide van de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

De corporaties kunnen nu zelf controleren of gegevens die door aspirant huurders worden opgegeven overeenkomen met de persoonsgegevens van de gemeente. Hierdoor kunnen de corporaties hun (gemeentelijke) taak als toezichthouder op een evenwichtige en rechtvaardige woonruimteverdeling in de stad verbeteren. Naast verbetering van het toezicht en het tegengaan van fraude verwachten de corporaties dat zij hun dienstverlening aan (aspirant-) huurders verder kunnen verbeteren.

Het bestand dat de corporaties mogen raadplegen is een afgeleide van de GBA, het vroegere bevolkingsregister. Dit betekent dat de corporaties uitsluitend die gegevens te zien krijgen die zij nodig hebben voor de uitoefening van hun gemeentelijke taak.