Gemeente Den Haag

De veiligheid op de hotspots verbetert. Hotspots zijn plekken waar al langere tijd veel criminaliteit en overlast is. Het college van B&W constateert dat op verschillende plekken de overlast merkbaar afneemt. De extra aandacht voor veiligheid gaat op alle 20 hotspots voorlopig door. Dit meldt het college in de zesde hotspotrapportage aan de gemeenteraad.

Op 15 hotspots is de situatie stabiel. Op de hotspots De Verademing, Maurice Ravelweg, de sloop- en risicogebieden in Escamp en op de Dierenselaan is de veiligheid aanmerkelijk verbeterd. Alleen bij het Van der Vennepark is de situatie enigszins achteruit gegaan. Verscherpte aandacht vanuit de politie en het jongerenwerk en herinrichting van de openbare ruimte moeten ervoor zorgen dat ook hier de overlast afneemt.

Uit een panelonderzoek onder bewoners van de hotspots blijkt dat driekwart van de ondervraagden zich (redelijk) veilig voelt in de eigen buurt en 54% van de ondervraagden geeft hun buurt het cijfer zeven of hoger. 319 mensen werkten mee aan dit onderzoek. Eenderde van de respondenten vindt dat de buurtbewoners betrokken zijn bij het verbeteren van het veiligheidsgevoel. Bijna de helft van de respondenten vindt zichzelf betrokken. Over een half jaar wordt het panel weer benaderd. Dan moet blijken hoe het veiligheidsgevoel van de bewoners op de hotspots zich ontwikkelt.

De zesde hotspotrapportage beslaat de periode januari tot en met juni 2006. In september 2003 is de gemeente samen met politie, maatschappelijke organisaties, ondernemers en bewoners begonnen met de aanpak van toen 27 hotspots. Alle partijen leveren hun bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid op de hotspot. Zo zorgt de gemeente bijvoorbeeld voor extra schoonmaakacties en goede verlichting, de politie surveilleert vaker en houdt extra controles en de welzijnsorganisatie maakt afspraken met jongeren. Het doel is de veiligheid op deze plekken structureel te verbeteren. Verspreid over de stad telt Den Haag nu 20 hotspots. De commissie voor Veiligheid, Bestuur en Financiën bespreekt de voortgangsrapportage in haar vergadering van 20 september 2006.

De aanpak van de hotspots maakt deel uit van het veiligheidsbeleid van de gemeente Den Haag. Doel is een duidelijke afname van criminaliteit en overlast en een verbetering van het veiligheidsgevoel van de Hagenaar. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. Voor meer informatie: www.denhaag.nl/veilig.