Provincie Utrecht

Circulaire artikel 19 WRO in werking

Nieuwe Circulaire artikel 19 WRO in werking

5-9-2006 -

Algemene verklaring geen bezwaar verdere stap in deregulering

Gedeputeerde Staten van Utrecht stellen een nieuwe circulaire vast over artikel 19 WRO-procedures. Deze vervangt de versie van november 2002 en treedt september 2006 in werking. Gemeenten krijgen meer ruimte om vrijstellingen te verlenen zonder tussenkomst van de provincie.

De Nota Ruimte van het rijk gaat uit van decentralisatie en deregulering en is uitvoeringsgericht. De provincie Utrecht geeft met deze nieuwe circulaire invulling aan deze nieuwe sturingsfilosofie. Gemeenten krijgen meer ruimte om zonder tussenkomst van de provincie vrijstelling te verlenen als bedoeld in artikel 19 WRO. Dat geldt ook voor projecten in het buitengebied.

Woonvisie
De circulaire bestaat uit twee delen. Het eerste vraagt van gemeenten woonvisies te maken over wonen en werken. Wanneer de provincie deze goedkeurt én de gemeente beschikt over actuele bestemmingsplannen, dan komt het gehele stedelijk gebied van de desbetreffende gemeente vrij. Dat geldt ook als er geen actueel bestemmingsplan is. Er moet dan wél een actualiseringsprogramma voorhanden zijn dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Gemeente kunnen dan zelfstandig projecten afhandelen binnen hun stedelijk gebied. Overigens blijft het mogelijk ontwerp bestemmingsplannen, structuurvisies/-plannen en andere beleidsnota's voor zowel het stedelijk als het landelijk gebied aan de provincie voor te leggen om deze onder werking van de algemene verklaring van geen bezwaar te brengen.

Individuele bouwprojecten
Het tweede deel van de circulaire gaat in op de zogeheten limitatieve lijst. Deze bevat een groot aantal bouwprojecten dat het lokale belang niet overstijgt. Voor het eerst staan op de lijst ook projecten in het buitengebied. Verzoeken tot vrijstelling kunnen gemeenten in dit geval zelf afdoen. De nieuwe limitatieve lijst geldt ook voor projecten op basis van artikel 15 of 16 WRO.

Vinger aan de pols
Spelregel bij gebruik van de algemene verklaring van geen bezwaar door gemeenten is dat zij zich moeten houden aan rijks- en provinciale regelgeving en beleid. Dat betreft bijvoorbeeld luchtkwaliteit, watertoets, externe veiligheid en het beleid over groene contouren. De provincie houdt dan ook een vinger aan de pols. Een gemeente die hiermee niet goed omgaat, kan de nieuwe bevoegdheid verliezen.

Klik hier om de nieuwe Circulaire artikel 19 te downloaden.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583118