Gemeente Alkemade


Eerste hogesnelheidstesten op HSL-Zuid


05-09-2006

Maandag 4 september zijn voor het eerst hogesnelheidstesten op het HSL-tracé tussen Hoofddorp en Rotterdam uitgevoerd. Een speciaal omgebouwde Thalys voert de komende drie weken testen uit met een maximale snelheid van 300 kilometer per uur.

De Thalys zal integrale testen uitvoeren op het nieuwe HSL-spoor. Dat wil zeggen dat de aparte componenten als spoor, bovenleiding en communicatiesystemen als geheel worden getest, waarbij de snelheid steeds verder wordt opgevoerd. De testen met de Thalys zijn een laatste stap in het testprogramma van aannemer Infraspeed.

Als de testen met goed gevolg worden afgesloten, kan begonnen worden met afrondende werkzaamheden en de ombouw van het spoor bij Rijpwetering. Het spoor is daar over een lengte van ongeveer 500 meter door de slechte bodemgesteldheid verschoven. De ombouw vindt plaats om herstelwerkzaamheden in een latere fase, als het commercieel vervoer al van start is gegaan, te voorkomen. Na deze werkzaamheden kan vervoerder HSA, een alliantie van NS en KLM, beginnen met haar testen.