Gemeente Maassluis

Meer Maassluizers doen beroep op schuldhulpverlening

In 2005 hebben 139 inwoners van Maassluis zich aangemeld voor hulp bij het oplossen van hun financiële problemen. Dit staat in het jaarverslag Schuldhulpverlening 2005 dat het college van B&W onlangs heeft vastgesteld. Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening steeg met twaalf in vergelijking met 2004.

In negen gevallen loste de schuldenaar zelf het probleem op en in 24 gevallen werden de schulden via de rechter gesaneerd. Veertien mensen met schulden haakten voortijdig af of leverden niet de gevraagde informatie aan Plangroep. Plangroep is de organisatie die door de gemeente is ingeschakeld om mensen met schulden te helpen. De schulphulpbemidding werd hierom stopgezet. Er waren geen wachtlijsten voor schuldhulpverlening, zodat begeleiding tijdig kon worden geboden.

Om de schuldenproblematiek effectiever te bestrijden, hechten de gemeente en Plangroep grote waarde aan preventieve voorlichting. Op verzoek van de gemeente is Plangroep samen met Voedselbank een cursus budgetteren gestart. Via deze cursus worden de deelnemers geleerd om verantwoord met hun inkomen om te gaan. De gemeente hoopt dat op deze wijze een blijvende oplossing wordt gevonden voor de schuldenproblematiek.

Inwoners van Maasluis die ernstige financiële problemen hebben, kunnen zich via de gemeente aanmelden bij Plangroep. Dit kan via telefoonnummer 010-5931820. Voor informatie en inschrijving kan men ook terecht bij de informatiebalie van de afdeling Sociale Zaken, waar folders en inschrijvingsformulieren kunnen worden opgehaald.