Ingezonden persbericht


Persinformatie

Schouten & Nelissen kondigt verkiezing "Best schrijvende ambtenaar 2006" aan

Zaltbommel, 5 september 2006 - Schouten & Nelissen, een van de grootste training- en adviesorganisaties van Nederland, organiseert voor de tweede keer de schrijfwedstrijd 'De overheid schrijft stukken beter'. Het bijzondere van dit initiatief van Schouten & Nelissen, in samenwerking met Adecco en De andere Overheid is dat zowel ambtenaren van ministerie, provincie als gemeente meedoen. Samen met mediapartner Wegener huis-aan-huiskranten willen zij met de wedstrijd het doelgroepgerichte schrijven promoten bij de ambtenaren. De feestelijke uitreiking van de felbegeerde titel "Best schrijvende ambtenaar 2006" zal plaatsvinden in Den Haag op 29 november. De landelijke jaarverkiezing wordt gejureerd door Annemarie Jorritsma.

Achtergrond van de wedstrijd

Johannes de Geus, adviseur bij Schouten & Nelissen, auteur van het boek 'Stukken beter schrijven' én projectleider van de schrijfwedstrijd licht de achtergrond toe: "Steeds meer ambtenaren zijn met taal en schrijven bezig. Dat moet ook wel: burgers nemen geen genoegen meer met een overheid op afstand, die met onbegrijpelijke volzinnen haar lezers beledigt. Bij training en coaching merk je dat het wel veel vraagt van de hedendaagse schrijver, lezergerichter en toegankelijker schrijven, zonder te informeel te worden. Omdat wij tegelijk merken dat het veel ambtenaren goed lukt om met hun lezer contact te maken, hebben wij vorig jaar met enkele overheidsinstanties de koppen bij elkaar gestoken voor de opzet van een landelijke schrijfwedstrijd. Dat werd een mooi succes met trotse winnaars die in hun eigen organisatie boegbeelden zijn geworden. Op aandringen van die overheden en onze juryvoorzitter van vorig jaar, mevrouw Jeltje van Nieuwenhoven, prolongeren we de wedstrijd graag!"

De wedstrijdorganisatie is in handen van Schouten & Nelissen. Op de 29 november 2006 vindt de finale plaats in Den Haag: twaalf finalisten komen bijeen voor de felbegeerde titel van de 'Best Schrijvende Ambtenaar 2006'. Onder toeziend oog van een deskundige jury onder leiding van mevrouw Annemarie Jorritsma en in aanwezigheid van journalisten en meegebrachte fans wijst de jury uit de twaalf genomineerden drie winnaars aan.

'De voorzitter van de jury, mevrouw Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voormalig vice-premier en minister van Economische Zaken en Verkeer hecht aan de schrijfwedstrijd. Zij onderstreept in een toelichting op de haar bekende, kordate manier het belang van goede communicatie en daarom van goede stukken:

Annemarie Jorritsma (juryvoorzitter): "Schrijven is communiceren, goed schrijven is dus goed communiceren!"

Opzet van de wedstrijd

Achter deze wedstrijd staan de mensen van 'De andere overheid', onderdeel van het ministerie van BZK. Voor de ministeries heeft het Secretarissen-Generaal-beraad zich achter deze wedstrijd geschaard; voor de provincies de Adviesgroep Communicatie Provincies en het Interprovinciaal Overleg, namens de gemeenten de Directie Communicatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Bij de voorbereiding is ook SDU Uitgevers "(van het Groene boekje) en uitgeverij Thema betrokken. Iedere schrijvende ambtenaar van ministerie, provincie of gemeente kan meedoen. De stukken kunnen door de eigen afdeling Communicatie ingestuurd worden in de periode van heden tot 1 oktober 2006.

De in te sturen tekst moet geschreven zijn voor een volksvertegenwoordiger, respectievelijk voor de Tweede Kamer (ministeries), voor de Provinciale Staten (provincies) of voor de Raad (gemeenten). Het gaat dus om een bestaand stuk, dat beoordeeld wordt aan de hand van het CCC-model van Jan Renkema (Schrijfwijzer p. 37-41, Den Haag, isbn 90 12 19023 7). Renkema heeft uitgelegd dat het bij een goede tekst goed zit met: correspondentie: de schrijver heeft zijn of haar tekst afgestemd op de lezer; consistentie: de verschillende tekstdelen zijn in overeenstemming met elkaar; correctheid: de tekst bevat feitelijk juiste informatie en de taalregels zijn goed toegepast.

In de jury hebben onder anderen zitting:

- mevrouw Annemarie Jorritsma, burgemeester Almere en voormalig voormalig vice-premier en minister van Economische Zaken en Verkeer (voorzitter van de jury)
- de heer drs. Johannes de Geus, trainer bij Schouten & Nelissen (secretaris van de jury)
- de heer prof. dr. Carel Jansen, hoogleraar Bedrijfscommunicatie, Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit der Letteren en bijzonder hoogleraar, Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika (lid van de jury)
- de heer Erwin van Ierssel, COO Adecco Benelux (lid van de jury)
- mevrouw Margreet de Vries, directeur van de Stichting Lezen en schrijven (lid van de jury)

Dit jaar kiest de jury voor het thema 'duurzaamheid'. Dit onderwerp is bij iedere overheid op een of andere manier wel in de aandacht. Het ingezonden stuk moet erover gaan of er een duidelijke verbinding mee hebben.

Alle informatie over de wedstrijd vind u overigens op www.stukkenbeterschrijven.nl

Voor verdere informatie:
drs. Astrid van der Put
tel.: 0418- 68 8551
e-mail: astrid.vdput@snr.nl

drs. Johannes de Geus, secretaris van de jury
telefoon: 0418 680 800
e-mail wedstrijdsecretariaat: danielledewaard@snr.nl

Profiel Schouten & Nelissen

Schouten & Nelissen is al 25 jaar een toonaangevend instituut, dat zich richt op de ontwikkeling van mensen en organisaties door training, opleiding, coaching, advies, implementatie en begeleiding. Gedragsverandering staat hierbij centraal. Schouten & Nelissen is gevestigd in Zaltbommel. Schouten & Nelissen richt zich op de volgende gebieden: Persoonlijke Bekwaamheden, Opleiden en Leren, Schriftelijke Communicatie, Mondelinge Communicatie, Competentie- en Carrièremanagement, Organisatieontwikkeling, Verzuimpreventie en Reïntegratie, Medezeggenschap en Arbeidsvraagstukken, Commercie en Klantgerichtheid, Leiderschap en Management en Kwaliteitsmanagement. Dit alles wordt ondersteund met praktische boeken van de eigen uitgeverij Thema.

---- --