Gemeente Weert
25 augustus 2006

B&W zetten zich in voor actief integratiebeleid

De gemeenteraad krijgt in de vergadering van 20 september door het college van B&W een voorstel voorgelegd van het ŽActieprogramma Integratie 2006-2010.Ž Het Actieprogramma is een plan van aanpak met praktische voorstellen om de integratie van allochtonen in Weert te verbeteren. Het plan is gemaakt in nauwe samenwerking met professionals, vrijwilligersorganisaties en burgers (allochtoon en autochtoon). Bij de uitvoering van het plan staan de inspanningen van zowel allochtonen als autochtonen centraal.

De gemeente Weert hecht groot belang aan integratie. In december 2004 stelde de gemeenteraad de Kadernota Integratiebeleid Weert vast. De Kadernota is nu geconcretiseerd in het Actieprogramma Integratie 2006-2010. In opdracht van de gemeente heeft Radar, adviesbureau voor sociale vraagstukken uit Amsterdam, dit proces ondersteund.
Het Actieprogramma is een plan van aanpak met praktische voorstellen en randvoorwaarden die zijn te overzien. Dat stemt overeen met de omvang van de problematiek: ook die is, met iets meer dan 4.000 allochtonen binnen de gemeente Weert, te overzien. De gemeente hecht desondanks grote waarde aan een actief integratiebeleid. Door met concrete oplossingen te komen voor problemen die nu nog overzichtelijk en bevatbaar zijn, kan met relatief lage investeringen veel winst worden geboekt. Zo kan op toekomstige integratievraagstukken worden ingespeeld.

Breed gedragen project
Er is de afgelopen periode uitgebreid gesproken met professionals, minderhedenorganisaties, vrijwilligersorganisaties en burgers (allochtoon en autochtoon) over ŽklassiekeŽ integratieonderwerpen als inburgering, discriminatie, taalverwerving. Andere onderwerpen zoals onderwijs, inkomen, jeugd, wonen en leefbaarheid, kwamen echter ook aanbod. Hieruit hebben de betrokken partijen een aantal voor Weert relevante basisthema's gekozen waarop concrete acties kunnen worden ondernomen.
Deze voorstellen zijn gepresenteerd tijdens het stadsdebat op 27 april: ŽSamen leven in Weert, hoe doe je dat?Ž Tijdens dat debat hebben verschillende organisaties, instellingen, de gemeente en burgers met elkaar vastgesteld, welke zaken prioriteit krijgen en moeten worden opgepakt. De resultaten van het interactieve proces zijn verwerkt in het Actieprogramma Integratie 2006-2010.

Integratiethema's
De gemeente Weert besteedt in haar algemeen beleid nu al veel aandacht aan het bevorderen van integratie en het bestrijden van achterstanden, zoals via de Wet Werk en Bijstand, Inburgering Nieuwkomers, het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid en het welzijnsbeleid.

In het Actieprogramma wordt ingezoomd op specifieke zaken die nodig zijn om de integratie te bevorderen. Het is daarmee een aanvulling op al het algemene beleid.
De integratieproblematiek in Weert omvat zes actuele thema's:
1. Taal, sociaal-economische en sociale culturele positie
2. Allochtone ouderen
3. Allochtone jongeren op de arbeidsmarkt
4. Allochtone jongeren en de straat
5. Samenleven in Weert
6. Ruimte voor zelforganisaties
Per thema wordt in het Actieprogramma kort beschreven wat de knelpunten zijn en worden oplossingsrichtingen voorgesteld in de vorm van concrete acties.

Richting van het beleid
De acties zijn enerzijds gericht op het bestrijden van achterstanden op het terrein van de Žharde integratieŽ: taal, werk en het gebruik van voorzieningen. Anderzijds valt er nog een slag te maken op het terrein van de Žzachte integratieŽ: overlast, wederzijds begrip en discriminatie. Daarbij wordt overigens niet alleen van allochtonen, maar óók van autochtonen een inspanning gevraagd.
Het Actieprogramma wordt besproken tijdens de commissie Welzijn van 5 september en de gemeenteraadsvergadering van 20 september 2006.

2006.143 LS

---- --