Geavanceerd internationaal eductief platform gaat live in Amsterdam


Gratis cursussen maar ook professionele omgeving voor docenten

AMSTERDAM / DEN HAAG, 20070903 -- A.s. woensdag 5 september 2007 wordt aan de Universiteit van Amsterdam tegelijkertijd met vijf andere landen een uniek internationaal educatief platform gelanceerd: het SELF-platform. Dit nieuwe publicatieplatform is ontwikkeld door een internationaal team van non-profit organisaties, universiteiten en vrijwilligers.

Het unieke van het met EU-middelen gefinancieerde platform voor educatief materiaal is dat de gebruikers alle software waarvan gebruik wordt gemaakt tijdens de cursussen gratis en zonder beperkingen kunnen gebruiken - inclusief de software waarmee het platform zelf is opgezet. Dat kan door gebruik van zogenaamde Vrije Software, software die door de makers aan iedereen beschikbaar wordt gesteld om te gebruiken en te herschrijven. Inmiddels zijn er vele tienduizenden hoogwaardige softwaretoepassingen beschikbaar, zoals tekstverwerkingspakket OpenOffice.org, tekenpakket The Gimp en het besturingssysteem Linux. De opzet van SELF heeft enerzijds parallellen met Wikipedia maar anderzijds stelt het professionele gebruikers in staat om hun eigen selectie van onderwijsmateriaal samen te stellen en toegespitste lessen te creeren in hun eigen taal en in professionele e-learningomgevingen. Het Platform wordt gelanceerd in de beta fase om de groeiende gemeenschap te betrekken bij het optimaliseren van het gebruik.

De officiele lancering vindt plaats tijdens een conferentie over Vrije Software in het onderwijs in Amsterdam, met onder meer sprekers als Professor Masayuki Ida (hoogleraar Computerwetenschappen aan de Aoyama Gakuin University, Japan), Jan-Willem Broekema (programma manager OSOSS) en Charles Macmillan (Europese Commissie). Tegelijkertijd worden zusterevenementen in Zweden, Bulgarije, Argentinie, Mexico en India georganiseerd. De Europese Commissie ondersteunt het SELF Project om het platform op te zetten en materialen te produceren.

ISOC Nederland / SELF