Ingezonden persbericht

Duo Berry van Berkum en Pip van Steen
Jazz-improvisatie op orgel en fluit

NIJMEGEN - Op 5 september geeft het duo Berry van Berkum (orgel) en Pip van Steen een jazz-improvisatieconcert in de Sint Stevenskerk. Met jazz-composities in verschillende stijlen, ballad, uptempo, blues en vrije improvisaties toveren ze de kerk om in een bruin café. Het concert begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt ¤6,- of ¤ 5,- met studentenkaart, CJP en 65+-pas. De zomerconcertserie loopt tot en met 12 september.

Het orgel bestaat uit duizenden fluiten, wat is dan de meerwaarde van de fluit in de combinatie orgel en fluit? De fluiten in het orgel worden aangeblazen door een elektrische windvoorziening nadat de speler een toets heeft ingedrukt; het instrument fluit wordt aangeblazen door de speler zelf. En dat zorgt voor een groot verschil: waar de fluiten in het orgel klinken als een blokfluit, kan fluitist Pip van Steen door de techniek van overblazen een apart timbre aan de toon geven. Ook is de toon veel flexibeler. De speler kan met zijn blaastechniek de toonhoogte net iets veranderen, waardoor de kleur van de toon wijzigt. En juist het timbre en de klankkleur zorgen in combinatie met de strakkere orgeltoon voor een mooie klank. Overigens hoeft op een fluit niet per se een toon te klinken. Door louter blazen krijg je ook typische geluiden, effecten die juist bij improvisaties heel goed bruikbaar zijn. En wanneer Pip van Steen op het kleinst mogelijk fluitje, de piccolo, speelt, geeft dat een heel mooi tegenwicht aan de basklanken van het orgel.

Berry van Berkum en Pip van Steen spelen een aantal jazz-composities in verschillende stijlen: een ballad, uptempo, blues, en een tango, gecomponeerd door Pip van Steen. Ook kunt u luisteren naar twee latin-werken van Clare Fischer, Da vida bella en Morning. Dit zijn erg mooie subtiele composities vanwege Fischers eigen wijze van harmoniseren: een polyfone benadering van harmonische muziek, met subtiele tegenstemmetjes. Het gaat een beetje in de richting van Bach, aldus van Berkum. Tot slot klinkt een vrije improvisatie in een minimal music-achtige stijl.

Van Berkum en Van Steen treden vaker als duo op. In jazz-concerten of concerten met een meditatieve inslag. Van Berkum geeft ook regelmatig jazz-improvisatieconcerten in een vaste combinatie met onder meer saxofonist Gijs Hendriks. De komende maand volgt een tournee in Nijmegen, Groningen en Utrecht en in juni is een cd met jazz-improvisaties verschenen. Overigens is Van Berkum organist in de Nijmeegse Antonius van Paduakerk en is hij werkzaam als componist en pianist.

Noot voor redacties:



Ingezonden persbericht