Apple Benelux


* Apple onderwijs

* Scholen

* Hoger onderwijs

* Leerlingen

* Oplossingen

* Informatie

* Samenwerking

* Winkel

Profiel van een succesvolle onderwijsinstelling: American International School of Rotterdam

Internationale school werkt op de Mac

Bij de American International School of Rotterdam wordt technologie ingezet als middel om het leren te stimuleren. Al in de laagste klassen leren de kinderen spelenderwijs omgaan met computers, en die vaardigheid wordt in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Dat er uitsluitend met Macs wordt gewerkt, was aanleiding voor Apple om eens te kijken hoe het er op deze school aan toe gaat. Leskamer met ronde tafel en iMacs

De American International School of Rotterdam, opgericht in 1959, wordt vandaag de dag bezocht door leerlingen van maar liefst 33 verschillende nationaliteiten en is dan ook met recht een internationale school. De school verzorgt zowel lager als middelbaar onderwijs en dat betekent dat de school openstaat voor leerlingen van 4 tot circa 18 jaar. Hoewel het onderwijs in de laagste klassen natuurlijk enorm verschilt van dat in de hogere klassen, zien we als gemeenschappelijke noemer dat er in alle leerjaren efficiënt gebruik wordt gemaakt van technologie. De computers fungeren op deze school als middel om het leren te stimuleren.

Uitgangspunt bij het gebruik van technologie is volgens directeur Brian Atkins dat het de lessen en alles wat er in de klas gebeurt, moet versterken. "Alleen als het leerlingen helpt om beter te leren, of leerkrachten om beter les te geven, is technologie voor ons een aanwinst", aldus Atkins. "En bij elke beslissing over de aanschaf van hardware of software wordt dan ook opnieuw de vraag gesteld hoe het het onderwijs kan versterken."

Digitaal portfolio

In de laagste klassen gaat het met name om een eerste kennismaking met de computer en worden de leerlingen spelenderwijs vertrouwd gemaakt met zogenaamde digitale leermiddelen. Een sprekend voorbeeld is het digitale portfolio dat een overzicht geeft van alles wat een kind in een jaar heeft gedaan en beleefd. Waar eerst werd volstaan met een aantal simpele fotoafdrukken, worden nu complete cd-roms gemaakt met foto's, filmbeelden, gescande werkstukken en zelfs gesproken commentaar. Docente Tania Peterson, die met de jongste leerlingen aan dit soort projecten werkt, vertelt dat de school met het digitale portfolio inspringt op de wens van veel ouders om een beter beeld te krijgen van een gemiddelde schooldag.
Leskamer met ronde tafel en iMacs

"Wanneer ouders hun kinderen vragen wat ze vandaag, de afgelopen week of zelfs het afgelopen jaar hebben gedaan, komen veel kinderen niet verder dan 'oh, niks'. Het portfolio vormt in zulke gevallen vaak een aanleiding om meer te vertellen", aldus Peterson. Hoewel veel van de informatie door de docente wordt verzameld, zijn het de kinderen zelf die aangeven welke foto's ze leuk vinden, welke vriendjes en vriendinnetjes op de cd moeten worden vermeld en welke liedjes ze als achtergrond willen horen. Daarnaast vertellen ze allemaal een verhaaltje over zichzelf dat met hulp van de leerkracht wordt opgenomen en op de cd wordt gezet. Ook leren ze hoe ze zelf foto's kunnen maken en hoe ze die op de computer kunnen bekijken. Aan het eind van het jaar ontvangen alle leerlingen een cd met hun eigen portfolio. "En omdat de opa's en oma's van deze kinderen vaak ver weg wonen, is het een erg leuk verslag om op te sturen", vertelt Peterson.

Samenvatting

Uitdagingen


* Leerlingen van jongs af aan vertrouwd maken met computers
* Computergebruik volledig integreren in het onderwijs
* Het creëren van een eLearning-omgeving voor leerlingen, leerkrachten en ouders

Oplossing


* 125 Apple computers verspreid over de school
* Laptopcomputers voor alle leerkrachten

* 2 verrijdbare 'mobile labs' met 33 draadloze laptopcomputers
* eLearning-omgeving met Studywiz

* Onderzoek naar de mogelijkheden van 'one-to-one computing'

Resultaten


* De leerlingen maken al in de laagste klassen kennis met de computer

* Naarmate de leerlingen ouder worden, wordt er intensiever met computers gewerkt

* Leerlingen hebben altijd en overal toegang tot de digitale leeromgeving

* De Macs stimuleren de creativiteit van de leerlingen

Wetenswaardigheden


* Internationale school voor lager en middelbaar onderwijs
* 230 leerlingen van 33 verschillende nationaliteiten (ca. 25% Amerikaans)

* 40 leerkrachten

Hardware


* Draadloze laptops voor alle leerkrachten
* 3 servers

* 125 netwerkcomputers (ethernet of draadloos)
* 2 verrijdbare 'mobile labs' met 36 draadloze laptops
* 10 stand-alone computers

* 5 netwerkprinters

* 6 stand-alone printers

* 3 scannersv

* 3 LCD-projectors

* 15 digitale camera's

* 4 digitale videocamera's

Software


* MS Office & Access

* Appleworks

* Mail

* Safari

* iMovie

* iDVD

* iWeb

* Adobe Photoshop

* Adobe InDesign

* Inspiration & Kidspiration

Overig


* Alle leerkrachten en leerlingen vanaf groep 8 hebben een eigen netwerkaccount met e-mail

* Alle leerkrachten en leerlingen vanaf groep 3 en hun ouders hebben hun eigen account voor de Studywiz-leeromgeving (leerlingen kunnen zowel op school als vanaf huis inloggen op Studywiz)

Interessante websites


* American International School of Rotterdam
* Studywiz


* Producten van andere fabrikanten worden alleen genoemd ter informatie. Dit betekent niet dat deze producten worden aanbevolen of door Apple zijn goedgekeurd.
Volgende pagina
Startpagina > Onderwijs > Profielen > American International School of Rotterdam

Bezoek de Apple Store op het internet
0800 0200 570

Site-overzicht | Contact | Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid

Copyright © 2006 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden.