Gemeente Zwolle
Wet Maatschappelijke Ondersteuning maakt meedoen voor iedereen mogelijk

Datum uitgave: 09/05/2006
De gemeente heeft de opdracht tot het verlenen van voorzieningen aan mensen met beperkingen zodat zij zelfstandig kunnen blijven functioneren en kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij. Het gaat hier om de voorzieningen die de gemeente al verleent op basis van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de huishoudelijke verzorging die de gemeente per 1 januari 2007 overneemt vanuit de AWBZ. Om deze voorzieningen te kunnen blijven verlenen heeft het college de verordening individuele voorzieningen Wmo vastgesteld. De verordening wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. De verordening vormt de juridische grondslag voor het verstrekken van de individuele voorzieningen.

Vanaf 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. In de Wmo gaan de huidige Wvg, de huidige Welzijnswet en delen van de huidige AWBZ zorg op. Het doel van de Wmo is ´meedoen´. Dat meedoen geldt voor iedereen, jong en oud, ongeacht zijn maatschappelijke of economische positie, ongeacht of iemand beperkingen ondervindt of niet.

Het college heeft besloten geen wijzigingen aan te brengen in de voorzieningen die de gemeente op grond van de Wvg verstrekt. Het beleid van toekenning voor woningaanpassingen, rolstoelen en vervoersvoorzieningen (scootmobielen en collectief vervoer) wordt na 1 januari 2007 ongewijzigd voortgezet. Nieuw is wel dat mensen de mogelijkheid krijgen voor deze voorzieningen een persoonsgebonden budget te ontvangen. De mogelijkheid om te kiezen voor een persoonsgebonden budget geldt overigens niet voor het collectief vervoer.

Hulp bij het huishouden
Een nieuw onderdeel in de Wmoverordening is de voorziening hulp bij het huishouden. Per 1 januari 2007 gaat de functie huishoudelijke verzorging uit de AWBZ over naar de Wmo. De hulp bij huishouden omvat drie groepen van activiteiten: schoonmaak, coachen en ondersteuning t.b.v. zelfredzaamheid en hulp na revalidatie of bij crisissituaties. De gemeente gaat de hulp niet zelf uit voeren. Op dit moment loopt de aanbesteding van de hulp bij het huishouden. De gemeente gaat met drie aanbieders van hulp bij het huishouden een contract afsluiten. Cliënten kunnen kiezen tussen deze drie aanbieders of kiezen voor een persoonsgebonden budget.
Met het persoonsgebonden budget kunnen cliënten vervolgens zelf bepalen van wie zij de hulp willen ontvangen. Om te kunnen bepalen wie er recht heeft op hulp bij het huishouden heeft de gemeente de toegangscriteria vastgesteld. Hierbij gaat de gemeente zoveel mogelijk uit van de huidige regelgeving. De gemeente wil hierbij heel zorgvuldig omgaan met de belastbaarheid van jonge kinderen in het gezin.

Voor mensen die op dit moment huishoudelijke verzorging hebben op grond van de ABWZ geldt, dat het huidige AWBZ indicatiebesluit geldig blijft tot maximaal een jaar na de inwerkingtreding van de Wmo geldig blijft. Dit betekent dat alle cliënten die nu huishoudelijke verzorging op grond van de AWBZ hebben, in 2007 door de gemeente opnieuw geïndiceerd zullen worden om te bepalen hoe de hulp bij het huishouden er vanaf 2008 voor deze cliënten uit komt te zien.

De gemeente start in oktober en november 2006 met een uitgebreide voorlichtingscampagne over de Wmo. Er worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd onder de primaire doelgroepen van de Wmo: ouderen, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking. Mensen die nu huishoudelijke verzorging hebben ontvangen een brief over hun persoonlijke situatie.
Tevens is er uitgebreid foldermateriaal beschikbaar. Ook kunnen mensen terecht op de onderstaande Internetsite. Vanaf 1 januari 2007 kunnen mensen met vragen terecht bij het Wmo-loket, de Zwolse Wegwijzer.

In het bijgaande overzicht worden de belangrijkste veranderingen schematisch weergegeven.

Wat is de regeling nu? Wat wordt de regeling per 2007?
Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
In de AWBZ kunnen mensen een indicatie krijgen voor één of meer van de volgende zeven functies:

1. Huishoudelijke verzorging (gaat over naar de Wmo en wordt hulp bij het huishouden)
2. Persoonlijke verzorging
3. Verpleging
4. Ondersteunende begeleiding
5. Activerende begeleiding
6. Behandeling
7. Verblijf De huishoudelijke verzorging (1 van de zeven functies) gaat van de AWBZ over de Wmo. In de Wmo wordt de huishoudelijke verzorging: hulp bij het huishouden genoemd.

De Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De voorzieningen Wvg wordt opgenomen in de Wmo:
Rolstoelen

Vervoersvoorzieningen

Woonvoorzieningen voor mensen met een beperking De voorzieningen van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) wordt opgenomen in de Wmo:
· Rolstoelen (was Wvg)
· Vervoersvoorzieningen (was Wvg)
· Woonvoorzieningen voor mensen met een beperking (was Wvg)
Deze voorzieningen gaan 1 op 1 over naar de Wmo. In deze voorzieningen verandert niets.

Zie ook:
wmo