Gemeente Zwolle
Mensen met handicap aan de slag bij De Werkelaar

Datum uitgave: 09/05/2006
Onder het motto 'Werk boven Uitkering' geeft het college van B&W een subsidie van ¤ 50.000,-- aan de Werkelaar. Dit nieuwe bedrijf biedt werk aan mensen met een handicap van psychische, sociale of fysieke aard. Het initiatief is mede ontwikkeld door RIBW Zwolle, Frion, MEE IJsseloevers, de Ambelt, de Boog en Twijn en Wezogroep NV. Het bedrijf dient zich uiteindelijk zelf te bedruipen en wordt gefinancierd door de deelnemende organisaties.

Om het bestaansrecht te bewijzen is eerst sprake van een opstartfase. Daarvoor wordt de gemeentelijke subsidie gebruikt. De werknemers van De Werkelaar zijn onder meer mensen met een psychiatrische aandoening, leerlingen uit het speciaal onderwijs en lichamelijk gehandicapten van de Wezo en Mee Overijssel. Deze groep heeft moeite om op de arbeidsmarkt aan de slag te komen.

Het initiatief sluit aan bij de zorg van het college om voor mensen die kwetsbaar zijn en steun nodig hebben, een steviger positie te krijgen. De Werkelaar is een voorziening die werkloosheid kan voorkomen onder kwetsbare doelgroepen.

Ook is er sprake van leer- en stageplekken, waardoor er voor jongeren een prima combinatie ontstaat tussen het vinden van werk en het vinden en houden van een baan.
Bij de Werkelaar, dat in het oude Wezopand aan de Curieweg 9 wordt ondergebracht, gaat het straks om de volgende werksoorten:

* grafische werkzaamheden;
* de kantine en catering van het pand;
* administratieve werkzaamheden;
* receptie en baliewerk;
* magazijn en logistiek;
* schoonmaakwerk;
* reparaties en eenvoudig industrieel werk.

Het college verwacht dat de provincie Overijssel dit initiatief met een subsidie zal ondersteunen.

Bron: afdeling Communicatie