Gemeente Zwolle
Mobiele snelheidsmeters voor Holtenbroek en Zwolle Zuid

Datum uitgave: 09/05/2006
Begin september plaatst de gemeente mobiele snelheidsmeters aan de Mozartlaan in Holtenbroek en aan de Forelkolk in Zwolle Zuid. Deze verkeersborden reageren op de snelheid van naderende voertuigen en geven weer of de automobilist de toegestane snelheid hanteert. De borden moeten het rijgedrag van automobilisten positief beïnvloeden, hetgeen de verkeersveiligheid ten goede komt. Degene die zich houdt aan de snelheid wordt 'beloond' met een lachend gezichtje op het matrixbord terwijl een te hoge snelheid een treurig gezichtje oplevert.
Twee snelheidsmeters, één in elke rijrichting, worden in Holtenbroek geplaatst langs de Mozartlaan, in het gedeelte tussen de Obrechtstraat en de Handellaan. Op deze weg vinden veel verkeersbewegingen plaats van en naar het nieuwe winkelcentrum Holtenbroek. Uit meldingen van weggebruikers en omwonenden blijkt dat ter hoogte van de wegversmalling de snelheid door automobilisten wordt verhoogd terwijl juist een afname van de snelheid met de wegversmalling is geprobeerd te bereiken. Overschrijdingen van de toegestane snelheid brengt een kwetsbare groep verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers in gevaar. Door de inzet van de snelheidsmeters wordt de automobilist op zijn rijsnelheid gewezen, om zodoende de verkeersveiligheid op de Mozartlaan te verbeteren.

In Zwolle Zuid krijgen beide snelheidsmeters ter hoogte van de Zalmkolk een plekje aan de Forelkolk. Deze weg wordt veel gebruikt door kinderen die op de fiets of te voet naar school gaan. Omdat de scholen vanaf september weer beginnen, is het erg wenselijk de weggebruiker bewust te maken van zijn snelheid.

Bron: afdeling Communicatie