Gemeente Hilversum

Vaak bezocht graf Dudok krijgt een opknapbeurt

5 september 2006
"Ik ben erg blij dat we het graf van Dudok mogen opknappen, want deze plek verdient dat. Er is internationaal bijzonder veel belangstelling voor het graf van deze beroemde bouwmeester. Het graf wordt bijvoorbeeld regelmatig bezocht door studenten die geĂŻnteresseerd zijn in de architectuur van Dudok. Uiteraard vragen zij waar deze bouwmeester begraven is". Jan van Veenendaal, beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen is verheugd dat hij kan melden dat het licht voor de opknapbeurt nu op groen staat.

Willem Marinus Dudok, architect van onder meer het Hilversumse raadhuis, werd in 1974 ter aarde besteld op de eveneens door hem ontworpen Noorderbegraafplaats. Hij had de rechten voor dit graf zelf afgekocht. "De tand des tijds liet zijn sporen na op het groen en de steen. We wilden het graag opknappen. We zijn toen in gesprek geraakt met een achterkleinzoon van Dudok, die weer in nauw contact staat met de achternicht van Dudok die de rechten van het graf op haar naam heeft. Nu alle betrokkenen het eens zijn, kunnen we begin oktober aan de slag".

De coniferen die op en rond het graf zijn gegroeid, worden gerooid en vervangen door wat Jan van Veenendaal omschrijft als een subtiele, eenvoudige beplanting. "Een bodembedekker en een bolgewas dat in het voorjaar even wat kleur geeft".

Dudok Wonen, de corporatie die zoveel eer heeft ingelegd met het opknappen van Dudok-woningen en andere monumentale panden neemt de kosten van de restauratie van de witte steen voor haar rekening. Het opschrift wordt opnieuw ingelegd met bladgoud. Van Veenendaal: "Daarna zal de status van graf in overeenstemming zijn met de bijzondere verdiensten die Dudok heeft gehad voor de Hilversumse architectuur". De gemeente verzorgt voortaan het onderhoud van het graf.