Stankoverlast in regio

Koolstofwolk vermoedelijk uit tank van schip

Regio, 05-09-2006 o Dinsdagmiddag rond 12.15 uur is een wolk van koolwaterstof ontsnapt boven de Noordzee die last veroorzaakt heeft in een aantal gemeentes in de Bollenstreek. Dinsdagavond rond 20.30 uur kwamen er wederom meldingen van stankoverlast binnen.

Het vermoeden is dat het in beide gevallen ging om een wolk koolwaterstof die afkomstig was van een schip, dat voor de kust bij Katwijk de tank zou hebben ontlucht. Metingen van de brandweer wezen uit dat er een verhoogde concentratie van koolwaterstoffen in de lucht zat.

Mensen kunnen hiervan kortdurende klachten ondervinden, zoals geïrriteerde ogen en luchtwegen en eventueel misselijkheid. Deze klachten zijn in principe van voorbijgaande aard, met het overdrijven van de wolken verdwijnen ook de klachten. Mochten de klachten van langere duur zijn, dan kunnen mensen zich richten tot hun huisarts.

Zowel s middags als s avonds dreef de wolk na verloop van tijd in de richting van de politieregio Kennemerland, Amsterdam en verder in de richting Flevoland. In totaal zijn er s middags ruim 90 meldingen binnengekomen bij de hulpdiensten uit de gemeentes Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Lisse en Hillegom. s Avonds kwamen er ruim 110 meldingen binnen.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is verzocht een onderzoek in te stellen of de wolken afkomstig zijn van een schip voor de kust en of het luchten volgens de geldende regels is gebeurd. Er zijn de afgelopen periode soortgelijke meldingen binnengekomen, maar niet van deze omvang.

De Milieu Ongevallen Dienst van het ministerie van VROM heeft voor een nauwkeurige analyse van de wolk gisteravond een speciale meetwagen ingezet. De uitslag hiervan zal in de komende dagen bekend worden.

---einde bericht---