Landelijke Studenten Vakbond


Studenten slachtoffer van bindend studieadvies

Utrecht, 5 september 2006 - De studenten in Nederland blinken niet uit, stelde minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) op de opening van het academische jaar aan de Universiteit van Maastricht. Er moeten meer studenten afstuderen volgens de minister en universiteitenvereniging VSNU en dat moet gebeuren door meer gebruik te maken van het bindende studieadvies (BSA). Wanneer studenten beter op hun plaats komen zullen er mogelijk minder afvallen. De Landelijke Studentenvakbond is bang dat de nadruk op talentenontwikkeling en selectie ten koste gaat van de gemiddelde student.

"Als blijkt dat een student niet bij een bepaalde studie past en duidelijk achterblijft, mag de universiteit hem dwingen een andere studierichting te kiezen", aldus voorzitter Ed d'Hondt van de VSNU. Hij wil zelfs de bevoegdheid om studenten van de universiteit te verwijderen. De meerderheid van de universiteiten zijn positief over het plan van de VSNU, maar niet de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens hen moet de student zelf kunnen beslissen over zijn persoonlijke ontwikkeling.

De LSVb is blij met het feit dat de VNSU de uitval van studenten wil tegengaan, maar gelooft niet in deze aanpak. Voordat studenten de duimschroeven worden aangedraaid, moeten de universiteiten eerst maar eens zorgen voor betere colleges zodat de rekening voor slechte studieresultaten niet te eenzijdig bij de studenten ligt, oordeelt de LSVb. Betere begeleiding is de oplossing volgens de LSVb. Ook moeten universiteiten eerlijkere verwachtingen scheppen. "Opleidingen hebben een blitse naam en mooie folders, maar studenten weten niet goed waar ze aan beginnen", stelt Irene van den Broek, voorzittter van de LSVb.

De VNSU kwam maandag met het voorstel voor een brede bachelor, voor de student die niet meteen weet wat hij wil. Daarna kan die zich alsnog specialiseren, maar de studentenbond vreest dat die dan wel kennis tekort komt als de masters in zicht komen. Van den Broek wijst erop dat studenten die een brede bachelor hebben gedaan, niet op problemen mogen stuiten als bij toelating tot een master een kennisachterstand blijkt.