Pedal stepping kayakken, de nieuwe rage in nederland

OUDDORP, 20060905 -- "Dit wordt de nieuwste rage op het gebied van watersport" vertellen Ed Provily en René Tanis van Hobie Kayak De Eilanden enthousiast. De 'pedal stepping' kayaks van Hobie, wereldwijd bekend door de catamaran, komen uit Amerika waar deze kayaks reeds erg populair zijn. Alleen vorig jaar al zijn er ruim 22 duizend verkocht in Amerika. Nu zijn deze kayaks ook in verschillende modellen op de markt in Nederland, zowel één- als tweepersoons. Het grote verschil met de bestaande kayaks is dat men deze met de voeten voortbeweegt, wat veel minder vermoeiend is als met de handen.


De kayak bereikt bij lichte inspanning een snelheid van 7 km per uur! Door de brede bouw zijn de kayaks (>75cm) erg stabiel en de kans op een nat pak is daarom nihil en de kayak kan daarom het gehele jaar door goed gebruikt worden.

De comfortabele stoeltjes en pedalen zijn instelbaar zodat varen met deze kayak voor jong tot oud is weggelegd. Er zijn veel mogelijkheden met deze kayak, omdat men de handen vrij houdt. In Amerika wordt hij bijvoorbeeld veel gebruikt om te vissen, duiken en om de natuur vanaf het water met (foto)camera vast te leggen. Ook zeilen is mogelijk met deze kayak, waardoor je met een beetje wind al zonder inspanning wordt voortbewogen. Alle modellen zijn voorbereid op het zeilen en vissen. Mede door de veelzijdigheid is de kayak in Amerika een ongekende rage geworden, je kan elke keer als je de kayak meeneemt kiezen om er iets anders mee te doen. Bij elke kayak wordt overigens ook een peddel meegeleverd.


De jonge ondernemers zien een zeer brede markt in Nederland. Zoals eerder gemeld zijn de kayaks erg makkelijk in gebruik voor jong en oud. Naast de particulier markt denken ze aan verhuurbedrijen onder andere in de verschillende grachten, natuurgebieden en de grote bungalowparken in Nederland. Daarnaast worden er momenteel in hoog tempo nieuwe wijken in Nederland gebouwd waarvan veel huizen grenzen aan het water. Mensen kun dan vanaf huis direct heerlijk de rust opzoeken van het water. Ook de fitnessmarkt denken ze te kunnen bereiken, "wanneer men zowel de stepping pedals als de gewone peddel gebruikt heeft men een complete body-workout. Het is toch veel leuker om in de vrije natuur je fitness-oefeningen te doen als op een apparaat op je zolderkamertje". De kayaks kunnen ook goed op het strand gebruikt worden, doordat de vinnen van de aandrijving zich geheel onder de kayak vouwen kan men zich tot op 8 cm water nog met de 'pedal stepping' voortbewegen, op nog ondieper water kan daarna de peddel gebruikt worden.


Het product verkoopt zichzelf menen Ed en René. Wij gaan verschillende testdagen organiseren waar iedereen welkom is. Daarnaast zal de kayak via internet verkocht worden. Iedere kayak wordt bij de koper thuis afgeleverd en er wordt een uitleg gegeven over het gebruik en de mogelijkheden. Iedereen die interesse heeft in de kayak kan een kijkje nemen op www.hobiekayakdeeilanden.nl of een mail sturen naar info@hobiekayakdeeilanden.nl.