Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 10 augustus 2006

Prins Claus Fonds geeft aftrap viering 10-jarig bestaan op 6 september a.s. in Den Haag met Afrikaanse modeshow

Op 6 september 2006 bestaat het Prins Claus Fonds precies tien jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het Fonds die middag een feestelijke bijeenkomst in de Rolzaal op het Binnenhof in Den Haag. Hoogtepunt van de viering is een Afrikaanse modeshow met de nieuwste collectie van de bekende Senegalese modeontwerpster en Prins Claus laureaat 1998, Oumou Sy.

Op 7 september a.s. presenteren het Prins Claus Fonds en FOAM, Fotografiemuseum Amsterdam, de tentoonstelling Portrait Photographs from Isfahan 1920-1950, uit de collectie van de Iraanse fotografe Parisa Damadan (1967).

Op 25 en 26 september a.s. organiseert het Fonds in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag de internationale conferentie Culture is a basic need: responding to Cultural Emergencies.

6 september - Viering op het Binnenhof

Op 6 september 1996 is het Prins Claus Fonds opgericht op de 70ste verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus. Het Fonds is een blijk van waardering van de Nederlandse overheid voor de grote betrokkenheid en inbreng van Prins Claus bij internationale samenwerking. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan vindt in de Rolzaal op het Binnenhof in Den Haag een presentatie plaats. Na de toespraken van Z.K.H. Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en directeur Els van der Plas volgt een wervelende Afrikaanse modeshow met recente ontwerpen van modeontwerpster Oumou Sy (1951). Voor het definitieve programma zie www.princeclausfund.org.

7 september - opening expositie Portrait photographs from Isfahan 1920-1950

Van 7 september tot en met 29 oktober a.s. is in FOAM, Fotografiemuseum Amsterdam, een selectie foto's te zien die zijn verzameld door de Iraanse fotografe en fotohistorica Parisa Damadan. De tentoonstelling is een vervolg op de publicatie van Portrait Photographs from Isfahan, Faces in Transition (1920-1950), die in 2004 in de Prins Claus Fonds Library is verschenen. Damadan opent haar expositie op 7 september a.s. om 17.30 uur.

25 & 26 september - Conferentie; Culture is a basic need: responding to Cultural Emergencies

Op 25 & 26 september a.s. organiseert het Prins Claus Fonds de internationale conferentie Culture is a basic need: Responding to Cultural Emergencies in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Met deze conferentie, wil CER (Cultural Emergency Response) de aandacht vestigen op de belangrijke rol van cultuur voor de mentale overleving van mensen in nood.

Tijdens de publieke lezing op 25 september, spreken de Special Representative of the UN Secretary General in Sudan, Jan Pronk, en de UN Assitant Secretary-General for Humantarian Affairs and Deputy Emergency Relief Coordinator, Margareta Wahlström, over het belang van cultuur in humanitaire noodsituaties. Op 26 september vindt een expertmeeting plaats met medewerking van contractpartners van het Fonds uit Bagdad, Nablus, Nias, Yogyakarta, Mestassa en Islamabad.

Nadere informatie (beeldmateriaal/interviews) voor de pers

Sebas van der Sangen (s.vandersangen@princeclausfund.nl)

Telefoon 070 427 43 03

Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling

Hoge Nieuwstraat 30

2514 EL Den Haag

www.princeclausfund.org