Provincie Friesland

Opening eerste Friese Kunstwerk vaarweg Lemmer- Delfzijl

Op woensdag 6 september om 14.00 uur opent gedeputeerde Bertus Mulder het kunstwerk 'De zondvloed is nakende' op de Prinses Margrietsluis nabij Lemmer. Het gaat hier om het eerste kunstwerk dat op het Friese gedeelte van de vaarweg Lemmer-Delfzijl in het kader van het project Woordenstroom is gerealiseerd door schrijver/dichter George Moormann en typograaf Thomas Widdershoven. Tijdens de opening draagt George Moormann zijn gedicht 'De zondvloed is nakende' voor een geeft hierop een toelichting. Thomas Widdershoven geeft uitleg op het speciaal voor dit gedicht ontworpen alfabet met de woordspelige naam Penta Rhei. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Datum: Woensdag 6 september
Tijd: 14.00 uur
Locatie: Prinses Margrietsluis aan de Plattedijk te Lemmer Route: Afslag N359 Afslag Woudagemaal, daarna Onderhoudssteunpunt Lemmer aanhouden; parkeergelegenheid bij het onderhoudssteunpunt of onder de brug bij Plattedijk 57.

Het kunstobject 'De zondvloed is nakende' is onderdeel van het kunstproject WOORDENSTROOM dat in opdracht van de provincies Groningen en Fryslân is ontwikkeld. Aanleiding voor het kunstproject zijn de verbeteringswerken; de vaarweg wordt verbreed en verdiept en de doorvaarhoogte van bruggen wordt vergroot. De Vaarweg Lemmer-Delfzijl, hoofdzakelijk bedoeld voor de beroepsvaart, maakt deel uit van de hoofdvaarweg Amsterdam-Delfzijl, en is een belangrijke schakel in het Europees vaarwegennet. Haar rol voor de aan- en/of afvoer van goederen is ook voor de regio van grote betekenis. In totaal worden 13 taalkunstprojecten langs de vaarweg gerealiseerd door koppels, geformeerd uit enerzijds typografen/kunstenaars en anderzijds uit dichters/schrijvers.