Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-427       |
|                                            |Arnhem|31 augustus    |
|                                            |,     |2006           |
COMMISSIEVERGADERINGEN 6 SEPTEMBER 2006

Woensdag 6 september a.s. komen de commissies weer bijeen voor de maandelijkse vergadering.

Commissie Landelijk Gebied
Uitvoering Veluwe 2010
PS hebben voor de periode 2007-2014 E 35,75 mln. aan MIG (Meerjarig Investeringsreserve Gelderland)-middelen gereserveerd voor de uitvoering van Veluwe 2010. Tijdens de commissievergadering van 14 juni jl is een voorstel van GS behandeld voor projecten waarvoor zij deze MIG-middelen willen inzetten. Hierbij is rekening gehouden met de aangegeven prioriteiten in de tussenevaluatie 'Veluwe 2010 op Koers'. In deze tussenevaluatie is, naast reguliere uitvoering van de EHS en reconstructie, prioriteit gegeven aan: economische kwaliteitsimpuls (recreatie en toerisme), veiligheid en passeerbaarheid (oversteekbaarheid) van wegen, cultuurhistorie (Belvoir2) en imagoversterking. Tijdens de behandeling van dit voorstel in de commissie is gebleken dat de Staten zich zorgen maken over de economische ontwikkelingsmogelijkheden van de Veluwe. Hierbij is met name gewezen op de sectoren recreatie en landbouw. In het vervolgvoorstel wordt beschreven op welke wijze deze sectoren een extra impuls zullen krijgen.

Meer informatie: F. van Hooijdonk, tel. 026-3598557

Economie en Milieu
Fonds Nazorg Stortplaatsen Gelderland
Op 12 november 1999 is door GS het Fonds Nazorg Stortplaatsen Gelderland opgericht. Uit het fonds worden de kosten voor de nazorg bestreden van stortplaatsen en depots voor baggerspecie, die op of na 1 september 1996 nog afval ontvingen. Het fonds is van rechtswege rechtspersoon en kent een eigen (meerjaren-)begroting en rekening. De commissie buigt zich over het jaarverslag 2005 van dit fonds.

Meer informatie: P. Wannet, tel. 026-3598676 Welzijn
Ondersteuning asielzoekerssteungroepen
De commissie bespreekt de noodopvang van asielzoekers. Aanleiding van de bespreking is het werkbezoek aan het Gelders Overleg Asielzoekerssteungroepen op 5 juli jl. Aan de orde komt op welke wijze de provincie ondersteuning kan bieden. CDA en PvdA (contactpersoon Theo de Wit, tel. 0644736141) willen tijdens de statenvergadering van 20 september een motie 'bed, brood en bad' indienen die het probleem van de opvang van asielzoekers probeert op te lossen. Deze motie wordt aan de commissie voorgelegd.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082

Ruimtelijke Ordening
Partiële herziening Streekplan Gelderland 2005: Over de Maas/West Maas en Waal De commissie behandelt de partiële streekplanherziening Over de Maas/West Maas en Waal. Het is de bedoeling dat dit plan door PS wordt vastgesteld in hun vergadering van 20 september a.s. In het gebied wordt zandwinning in combinatie met natuurontwikkeling toegestaan. In het streekplan is aangegeven tot welke grens zandwinning mag plaatsvinden. Na uitvoering van de zandwinning dient het gehele plangebied de bestemming natuur te krijgen. Verder staat in het plan welke ruimtelijke functies zijn toegestaan en is behoud van de wegverbindingen naar stuw, waterkrachtcentrale en de veerdienst voorgeschreven. Aan het plan ligt een Milieu-effectrapportage (MER) ten grondslag. Tegen de MER en het ontwerpplan zijn 29 zienswijzen ingediend. Mede naar aanleiding van de inspraakreacties is het plan op enkele onderdelen gewijzigd ten opzichte van het ontwerp zoals dat eind 2005 ter inzage heeft gelegen.

Meer informatie: B. Roelofs, tel. 026-3598558

Commissie Verkeer en Water
Stand van zaken projecten
De commissie heeft onder meer op de agenda de stand van zaken van de projecten omleiding Putten, omlegging Laag Soeren en Hart van Dieren.

Meer informatie: G. Buevink, tel. 026-3599154

Commissie Algemeen Bestuur
Deregulering
Op 4 april 2006 hebben GS de notitie 'Deregulering: minder regels, minder lasten' vastgesteld. De notitie behelst het plan om alle provinciale regels door te lichten met het oogmerk het aantal regels met ten minste 50% te verminderen. De commissie behandelt de eerste stap in de dereguleringsoperatie: het kappen van dor hout. Dor hout bestaat uit regelingen die formeel nog gelden, maar die niet meer gebruikt worden. Deze regelingen kunnen dus worden ingetrokken. Burgerjaarverslag 2005
De commissie bespreekt het burgerjaarverslag 2005 van de Commissaris van de Koningin.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082

Zie voor overige agendapunten www.gelderland.nl



Provincie Gelderland