Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Voltooiing portret Rembrandt in Dahlia s
6 september 2006

Twee dagen voor de grote Dahliashow in de Leidse Hortus van start gaat, zal woensdag 6 september de voltooiing plaatsvinden van een meer dan levensgroot dahlia-bloemen-mozaïekportret van Rembrandt. Langs de waterlijn van de Leidse Hortus aan de Witte Singel wordt het portret, dat vóór en tijdens de Dahliashow te zien zal zijn, opgesteld. Leerlingen van de groenafdeling van het Fioretticollege, locatie Hillegom zullen dinsdag 5 september het portret, op een haar na, maken. Met binderskrammen worden meer dan 7500 dahliabloemen in de tempex onderplaten gestoken en zo wordt het portret van Rembrandt door hen tot leven gebracht. Eerder dit jaar was het bloemenportret van Rembrandt al in tulpen te zien op de Keukenhof in Lisse.

Graag nodig ik u uit aanwezig te zijn bij de voltooiing van Rembrandt in Dahlia s op woensdagmiddag 6 september, 14.30 uur. De Burgemeester van Leiden, dhr. H. Lenferink zal hierbij een belangrijke rol spelen. Vanaf 14.00 uur heet Paul Keßler, de nieuwe Prefect van de Hortus, u van harte welkom in de Oranjerie waar de voorbereidingen voor de show, die voor het publiek op 8 september opent, dan zijn gestart.

Ik verneem graag van u of u in de gelegenheid bent hierbij aanwezig te zijn. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met het bureau van de Hortus via 071 - 5275231 of door een bericht te sturen aan veen@hortus.leidenuniv.nl

Extra informatie over de Dahliashow:

Dahliashow: Rembrandt in Dahlia s
8-10 september

Wat geef je iemand die jarig is? Bloemen! De Nederlandse Dahlia Vereniging en de Leidse Hortus bieden Rembrandt in zijn geboortefeestjaar niet een boeket, maar zelfs een hele Oranjerie vol met bloemen in allerlei kleuren en vormen!

Dahlia s van wijnrood tot zonnegeel, van pomponnen tot spinnen, halskraagdahlia s en botanische dahlia s. De show wordt opgebouwd rondom inzendingen voor wedstrijden zoals de vazenkeuring . De kunst van dit soort wedstrijden is dat de kweker, amateur dan wel professioneel, 7 of zelfs 25 exemplaren van 1 soort Dahlia van even hoge kwaliteit tegelijk inzendt. Een deskundige jury beoordeelt de bloemen op gelijke kleur, grootte en rijpheid. Zo zullen er in de Oranjerie van de Hortus lange rijen vazen staan waarin steeds 7 of 25 bloemen van hetzelfde type te zien zijn. In de Wintertuin is de opstelling van de bloemen wat losser van toon en raken bezoekers ondergedompeld in een ware dahliabloemenzee. Tijdens de show zijn leden van de Nederlandse Dahlia Vereniging aanwezig zijn om de bezoekers te informeren over kweek en verzorging van deze kleurrijke tuinplant.

Dahliashow: Rembrandt in Dahlia s
8-10 september 2006

Waar
Hortus botanicus Leiden Rapenburg 73 Leiden

Wanneer
8-10 september 2006

Open
vrijdag 8 en zaterdag 9 september 10-21 uur (verlengde openingstijden!) zondag 10 september 10-18 uur

Entree
Dagkaart
5 euro

Dagkaart 65+
3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP
2,50 euro

Museumkaart
Gratis

Informatie
071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Voor informatie over Dahliashow en het aanvragen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Stans van der Veen Publiek en Informatie 071 5275144 Dhr. Art Vogel Kaschef 06 12542374

Hortus botanicus Leiden
31 aug 2006, Leiden