Actie voor Wit-Rusland bij kwalificatie-duel

Fnv

Bij het kwalificatieduel van het Nederlands elftal wordt woensdag in Eindhoven actie gevoerd voor vrijheid van meningsuiting en vakbondsrechten in Wit-Rusland. Organisatoren zijn de FNV, Amnesty International, Mission to Minsk en de Landelijke Studenden Vakbond . Tijdens de actie zetten zij een symbolisch tentenkamp op aan het Catharinaplein in het centrum van Eindhoven. Voorafgaand aan de wedstrijd halen actievoerders handtekeningen op en delen ze bandanna's uit met de tekst Wit-Rusland vrij in het Russisch. Bij de actie zijn ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Amnesty-directeur Eduard Nazarski.

Wit-Rusland wordt wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. De vrijheid in dit land met 10 miljoen inwoners is ver te zoeken. Mensenrechten worden voortdurend geschonden. De overheid, onder aanvoering van president Loekasjenko, liet politieke tegenstanders verdwijnen en controleert of verbiedt onafhankelijke media, maatschappelijke organisaties, vakbonden.

De presidentsverkiezingen in maart dit jaar verliepen opnieuw oneerlijk. Maar voor het eerst durfden Wit-Russen publiekelijk te protesteren tegen de uitslag van de verkiezingen. Met nog meer onderdrukking als gevolg. De Europese Unie denkt erover om economische sancties tegen Wit-Rusland in te stellen.

Lokatie: Centrum Eindhoven, Catharinaplein

Vanaf 12.00 uur: tentenkamp

Vanaf 18.00 uur: actie met o.a. Agnes Jongerius (FNV) en Eduard Nazarski (Amnesty)

Meer informatie:

Amnesty International: Ruud Bosgraaf (020) 77 33 667 of 06 - 32 34 15 33

FNV Voorlichting: Harrie Lindelauff (020) 58 16 552 of 06 - 227 900 54

Mission to Minsk : Joeri Oudshoorn, 06 - 45 47 29 61

Landelijke Studenten Vakbond: Irene van der Broek, 06 - 41 36 49 64