Eerste dagvlinderatlas voor minister Veerman

De vlinderstichting

UITNODIGING

voor de presentatie van het boek De dagvlinders van Nederland (Nederlandse Fauna deel 7)

6 september 2006 op boerderij Meyendel te Wassenaar, vanaf 13.00 uur

Met gepaste trots presenteren De Vlinderstichting, Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, EIS-Nederland en de KNNV Uitgeverij op 6 september de nieuwe verspreidingsatlas van de Nederlandse dagvlinders. Minister Veerman van LNV zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

De dagvlinders van Nederland is het zevende deel in de reeks Nederlandse Fauna. De auteur voor dit deel is De Vlinderstichting. Als beheerder van een bestand van ruim 1,5 miljoen waarnemingen, en gesteund door vele duizenden waarnemers in het veld dé autoriteit in Nederland op het gebied van de Nederlandse dagvlinders, hun ecologie en hun voorkomen.

De dagvlinders van Nederland behandelt naast een historisch overzicht van het dagvlinderonderzoek in Nederland, de levenscyclus, verspreiding en ecologie en bedreiging en bescherming van dagvlinders. Het hart van het boek bestaat uit de bespreking van de 106 Nederlandse soorten. Tabellen, grafieken, foto.s van de verschillende levensfasen en biotoopafbeeldingen completeren de tekst.

PROGRAMMA presentatie

15.30 uur Ontvangst met koffie en thee

16.00 uur Welkomstwoord
Theo Verstrael, directeur van De Vlinderstichting

16.05 uur Introductie namens de uitgevers
Ronald van Hengstum, algemeen directeur van Naturalis

16.15 uur Een impressie van .De Dagvlinders van Nederland. Frank Bos, auteur, De Vlinderstichting

16.25 uur Presentatie van de atlas
Overhandiging van het eerste exemplaar aan minister Veerman van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en door de minister aan een actieve vrijwillige veldmedewerker.

16.45 uur Aanbieding van de atlas aan de directeuren van Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten en De Landschappen, respectievelijk de heren Vriesman, Wams en Kievit.

16.55 uur Borrel

18.00 uur Sluiting

Vooraf: vlinderwandelingen door het duin
Vanaf 13.00 uur zijn er excursies onder leiding van ervaren vlinderaars en libellenkenners, waarbij we op zoek gaan naar kleine parelmoervlinders, heivlinders en vele andere soorten. Vertrek vanaf de Boerderij Meijendel.

Adres:
Boerderij Meyendel
Meijendellseweg 36 - 2243 GN Wassenaar.
Een routebeschrijving vindt u op www.meyendel.nl