Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Eindrapporten onderzoek naar de gevolgen van de Vuurwerkramp Enschede (GGVE)

Kamerstuk, 5-9-2006

De voorzitter van de Tweede Kamer
Der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/CBV-2.703.034

5 september 2006

Hierbij doe ik u twee eindrapporten toekomen in het kader van het project Gezondheidsmonitoring Getroffenen Vuurwerkramp Enschede (GGVE).

Het rapport, "Gevolgen van de vuurwerkramp in Enschede voor de gezondheid, eindrapport van de monitoring in de huisartspraktijken" betreft een langjarig onderzoek met gegevensverzameling tot en met vijf jaren na de ramp. In Enschede is destijds gekozen om naast onderzoek onder de getroffenen zelf (met behulp van vragenlijsten) onderzoek te doen dat gebruik maakt van bestaande registratiesystemen, in dit geval van de huisartspraktijk. Dit laatste type onderzoek is niet belastend voor de getroffen bevolking en biedt goede informatie over het zorggebruik en het beloop van de morbiditeit. De huisartsen hebben desgevraagd de resultaten van de monitoring als steunend en richtinggevend beleefd.

Het rapport stelt dat het relatief geruisloze verloop van de periode na de ramp, de grote aantallen mensen die weer controle over hun leven kregen en de relatieve terugkeer naar nog maar iets verhoogde niveau's van zorggebruik en morbiditeit suggereren dat de aanpak van de nazorg een juiste was. Zorgverleners in Enschede dienen zich er wel van bewust te blijven dat er nog een groep patiënten bestaat met rampgerelateerde problematiek en rampgerelateerd zorggebruik.

Het tweede rapport, "Gezondheidsmonitoring Getroffenen Vuurwerkramp Enschede (GGVE), een bestuurlijk, organisatorisch- en een onderzoeksverslag" geeft de verslaglegging van de verrichte activiteiten. Ook dient het rapport als basis voor een handreiking over de inhoud en de organisatie van eventuele toekomstige gezondheidsonderzoeken na rampen.

Documenten


* Gezondheidsmonitoring Getroffenen Vuurwerkramp Enschede (nieuw venster) Kamerstuk | 6-9-2006 (pdf, 125 pag., 2.668 kB)