Gemeente Den Haag

Boeren met Beleid doorgevoerd in de bedrijfsvoering

De dieren van de Haagse stadsboerderijen krijgen meer bewegingsvrijheid en kunnen voortaan samen met één of meer soortgenoten in een hok of stal leven. Daarvoor zijn of worden de stadsboerderijen aangepast. Aanleiding van de veranderingen is het initiatiefvoorstel 'Boeren met Beleid' dat de gemeenteraad in 2005 heeft aangenomen. Eind 2006, wanneer de dieren de stallen in gaan voor de winter, zijn de aanpassingen aan de elf stadsboerderijen gereed, zoals afgesproken met de gemeenteraad. De stallen krijgen bijvoorbeeld een uitloop zodat de dieren naar buiten kunnen. Maar een aantal elementen uit 'Boeren met Beleid' is moeilijk uitvoerbaar. Dit schrijft wethouder Rabin Baldewsingh aan de gemeenteraad.

Naast zichtbare aanpassingen zijn er ook veranderingen in de bedrijfsvoering. Bezoekers van de stadsboerderijen zullen ook van deze aanpassingen de effecten merken. De knuffelhoek met konijnen en cavia's en de weiden van de stadsboerderijen zijn alleen geopend als er adequaat toezicht is.

Minder overtollige dieren
Met een aantal diersoorten, zoals kippen, konijnen en cavia's, zal op de stadsboerderijen niet meer worden gefokt. Door met de overige diersoorten selectief te fokken komen er minder overtollige dieren. Als er konijnen of cavia`s nodig zijn (bijvoorbeeld voor educatieve doeleinden), worden ze tijdelijk beschikbaar gesteld door bijvoorbeeld dierenopvangcentra zoals 'het Knagertje'. Als er voor grotere dieren geen plek meer is op de Haagse Stadsboerderijen, of als zij door hun gedrag niet meer geschikt zijn om te blijven, wordt gezocht naar een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar moet de dieren verzorgen en huisvesten volgens de uitgangspunten van Boeren met Beleid. De nieuwe eigenaren zullen daarvoor een contract moeten ondertekenen. De gemeente blijft tot een half jaar na vertrek formeel eigenaar van het dier.

Afweging
Een aantal elementen uit 'Boeren met Beleid' blijkt in de praktijk niet of zeer moeilijk uitvoerbaar. In die gevallen moet een afweging gemaakt worden tussen het hebben van stadsboerderijen (waar educatieve activiteiten plaatsvinden, waar kinderen op respectvolle wijze in contact gebracht worden met (jonge) dieren en waar bezoekers plezier beleven aan een stadsboerderij in de buurt) en het maximaal tegemoet komen aan het dierenwelzijn.

Meer informatie over de stadsboerderijen staat op www.denhaag.nl/stadsboerderijen.